Коронавирусът в България: В Пловдив връщат пропускателния режим за хипермаркетите

17:20, 19 окт 20 25 5438 Шрифт:
Редактор:

В Пловдив се връщат част от ограничителните мерки, наложени през пролетта, в опит да се овладее разпространението на коронавируса в областта. Решението е взето на заседание на местния кризисен щаб с участието на областния управител Дани Каназирева, кмета на града Здравко Димитров и шефа на полицията Йордан Рогачев.

От днес се връща пропускателният режим в хипермаркетите в региона, като в магазините ще се допускат до 100 души едновременно, а ако има още клиенти, те ще изчакват навън. Ще се удвои контролът по спазване на мерките - носене на предпазни маски и спазване на дистанция в градския транспорт и в магазините, съобщиха от местния щаб.

Ако след седмица няма ефект от въведените мерки, ще се премине към още по-драстични ограничения в Пловдив и областта.

Рекордни 25% положителни проби

През последното денонощие у нас са регистрирани нови 395 случая на коронавирус, 31 са се излекували, а 18 болни са починали. Това сочат данните от Единния информационен портал. За последните 24 часа са направени 1581 PCR теста. Това означава, че всеки четвърти проверен е бил положителен.

В болници в момента се лекуват 1500 души, като продължава да расте броят на нуждаещите се от интензивно лечение - 74 души са настанени в такива отделения. Активните случаи на заразените с коронавирус у нас към днешна дата е 11 574.

Маските от коя материя предпазват най-добре от COVID-19?

Най-много нови заразени са регистрирани в столицата – 145. На второ място е град Сливен с 84 нови случая на коронавирус. От тях 83 са на потребители от Дома за възрастни с умствена изостаналост в селище "Качулка" край града.

От началото на пандемията у нас са се заразили 1551 медицински служители, от които 565 лекари и 513 медицински сестри.

Експертни съвети ще решават за срока на карантината

Предстоят експертни съвети, на които да се прецени дали карантината заради COVID-19 да бъде намалена от 14 на 10 дни. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от bTV.

Капацитетът на "Пирогов" е изчерпан

УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" не може да приема повече пациенти с COVID-19. Това заяви директорът на болницата проф. Асен Балтов пред Нова телевизия. За последната седмица в "Пирогов" са приети два пъти повече заразени пациенти, като в момента в болницата се лекуват 68 души. Четирима от тях са в реанимация в изключително тежко състояние.

„За съжаление не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус. „Пирогов” поема изключително тежкия травматизъм на София и на страната”, добави проф. Балтов.

Снимка: БГНЕС

Още двама медици изгубиха живота си в епидемията от Covid-19

63-годишна лекарка от община Хасково е била с диабет и сърдечно заболяване. Тя е диагностицирана на 13 октомври и е била лекувана в Инфекциозното отделение на болницата в Хасково.

59-годишна лекарка от Добрич е поредният починал медик. Преди 11 дни тя е постъпила в многопрофилната болница в областния град с двустранна пневмония. Веднага е била интубирана, но въпреки усилията на колегите ѝ, тази нощ е починала. Жената е имала и придружаващи заболявания, предаде БНР. 

До края на деня ще има ваксини срещу грип в аптечната мрежа

Противогрипните ваксините вече са в България и днес следобяд ще бъдат разпределени в аптечната мрежа. Това обяви пред БНТ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

В сравнение с миналата година ваксините са с 10 000 повече, но бройката е недостатъчна заради многократно нарасналото търсене, коментира Костов. По думите му ваксините ще свършат за 2 дни, тъй като хората осъзнават, че трябва да се ваксинират.

Не се очаква нова доставка, освен тази, която плаща НЗОК за рискови групи. Николай Костов потвърди, че за първи път се правят списъци за закупуване на ваксини.

"Понякога ваксините сме ги изхвърляли. И ние, и дистрибуторите, защото няма търсене и остават около 20-30% неизползвани. Не се ли използват октомври, най-късно ноември се изхвърлят", обясни Костов.

По думите му не е възможна спекулация с цените, защото имат пределни цени и са регулирани. Пределната цена за една ваксина срещу грип е около 27 лева. 

Снимка: Canstockphoto

Мединцинският университет в Плевен минава на онлайн обучение

Медицинският университет в Плевен от днес преминава към обучение в електронна среда за срок от две седмици. До момента 17 студенти са с положителни PCR тестове, продължават изследванията на контактните лица.

В момента в Медицинския университет се обучават близо 1400 български и чуждестранни студенти, съобщава БНР.

Кметът на София разпоредени засилване на проверките за спазване на мерките срещу заразата

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе заседание на Софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19 и разпореди засилване на проверките за спазване на противоепидемичните мерки на обществени места.

С цел ограничаване разпространението на заболяването се засилва контролът в търговските обекти и градския транспорт на София, съобщиха от Столична община.

Съставени са 70 акта за констатирани нарушения на противоепидемичните мерки, от тях 60 са на лица, посетители или работещи в молове и 9 в нощни заведения. 6 от тях са за неспазване на противоепидемичните мерки, 2 за неспазване на забраната за тютюнопушене.

Връчени са и 2 покани към отговорни лица за предприемане на административно наказателна дейност и съставяне на актове.  

Извършени са 254 проверки по спазване на противоепидемичните мерки и пълната забрана за тютюнопушене в закрити обществени места, в т. ч. спортни обекти, фитнес зали, големи търговски центрове – тип мол, плувни басейни, детски и учебни заведения, административни сгради, офис сгради, обекти за търговия и производство на храни (ресторанти, кафенета и др.) и нощни заведения. От тях 56 са в големи търговски центрове – тип мол, 7- в административни и офис сгради, 8 - в нощни заведения и дискотеки, съобщават от столичното РЗИ.

"Театър 199" затваря за целия октомври

Осем положителни теста за COVID-19 затвориха за целия октомври столичния "Театър 199". От Faceboook страницата на театъра се извиняват за неудобството и казват, че парите от предварително закупените билети за представленията през октомври ще бъдат връщани на касата на театъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама