АПИ призова шофьорите да подготвят колите си за зимата

15:31, 19 окт 20 25 2169 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия, да не чакат първите минусови температури, и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.

Управителният съвет на АПИ обсъди с директорите на 27-те областни пътни управления подготовката за зимно поддържане на републиканските пътища.

На Национално съвещание директорите на пътните управления докладваха за наличните към момента количества суровини - сол, пясък, луга и техника, с които ще се обработват настилките през първите по-студени дни по високопланинските проходи и съоръженията, съобщиха от АПИ.

Бивши шефове на АПИ отиват на съд заради катастрофата край Своге

„Създадената организация за обработка на настилките при влошаване на времето трябва да е на нужното ниво и към пътноподдържащите фирми, които не изпълняват поетите ангажименти, ще приложим цялата строгост на нормативната уредба“, категоричен е инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

На директорите на областните пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и др. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките, като доставките продължават за зимен сезон 2020/2021.

Очаква се в периода 1-15 ноември, в зависимост от метеорологичните условия, да бъде въведено зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в цялата страна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама