Лукашенко освободи политически затворници, арестувани на протестите

15:46, 19 окт 20 / Свят 25 2419 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Александър Лукашенко е наредил освобождаването на политически затворници, задържани по време на протестите в Минск. Миналата седмица президентът на Беларус посети лидери на опозицията, които са участвали в митинги против властта.

Няколко дни след срещата на Лукашенко със задържаните в изолатора на беларуската КГБ бяха обявени 10 имена на арестувани, които ще бъдат освободени. Трима от тях са служители на софтуерна компания, които са коментирали политическата ситуация в Беларус.

Сред освободените са членът на Координационния съвет за предаване на властта Лилия Власова, бизнесменът и член на инициативния комитет, издигнал арестувания кандидат-президент Виктор Бабарико, Юрий Воскрисенски, адвокатът на Мария Колесникова - Иля Салей, съобщава агенция "Associated Press"

Освобождаването на политически затворници започна след като от Европейския съюз наложиха санкции на Александър Лукашенко. Евросъюзът се опитва да засили натиска върху управляващите в Минск заради репресиите на режима срещу протестиращите.

Макар че протестите в Минск намаляват своята численост с всяка изминала седмица продължават да се организират мащабни неделни митинги, а подкрепеният от опозицията кандидат за президент Светлана Тихановская обяви 25 октомври като ден за "Народен ултиматум", в който отново ще искат от Лукашенко да предаде властта.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Tinesytomy 08:15, 10 май 21

Can you tell me please.

2 Tinesytomy 22:25, 10 май 21

Do not tell me sites where you can see the calendar of events for 2022, found only for 2021 year.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама