Около 80% от случаите на COVID-19 са заради мръсни ръце

10:54, 21 окт 20 25 2760 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Между 80 и 85% от случаите на заразени с COVID-19 са заради мръсни ръце, другите са от неспазване на социалната дистанция. Това обяви в ефира на bTV проф. Емил Воденичаров, ръководител на Катедра "Хигиена" на Медицинския университет.

Той посъветва да не се използват хавлиени кърпи, когато бършем ръцете си, особено в обществените заведения. "Хавлиената кърпа задържа влага и там продължителността на вируса е до 21 дни", поясни проф. Емил Воденичаров. 

Желателно е на обществени места при миене на ръцете манипулацията да се удължи, като заедно с ръцете си, измием и кранчето с вода и сапун. Според проф. Воденичаров е най-добре да се използва течен сапун, защото при твърдия след изсъхването му е възможно да полепнат бактерии и вируси.

40% от световното население няма условия за миене на ръцете

По повод изискването за задължителни маски на открито, медикът посъветва да сменяме редовно маските си, тъй като последните данни сочат, че коронавирусът може да се задържи до 28 дни върху тях. Коронавирусът се задържа най-слабо върху метални предмети и особено върху от благородни метали.

Спазването на хигиена остава сред основните проблеми и в ситуация, в която броя на новозаразени расте.За последното денонощие те са общо 1336 при направени 11 505 PCR теста.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама