Коронавирусът по света: Турция обмисля нови ограничителни мерки

19:37, 21 окт 20 25 3492 Шрифт:
Редактор:

Турция обмисля да възстанови някои от ограничителните мерки с цел спиране на нарастващите случаи на коронавирус. Те ще включват заповеди за оставане в къщи за по-млади и възрастни хора или дори блокиране през почивните дни.

Всички мерки ще бъдат съобразени с изискването да не се пречи на икономическото възстановяване, заяви високопоставен служител, цитиран от „Гардиън”.

Според неговите твърдения, общият брой на случаите на COVID-19 е около пет пъти повече от официално обявените.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коча предупреди за увеличаването на броя на заразените и призова гражданите да спазват въведените правила за социално дистанциране и носене на маски. Той припомни, че нарушителите ще бъдат глобявани, отбелязва БГНЕС.

В разговор с агенция „Ройтерс” високопоставеният служител е обяснил, че новите мерки може да бъдат наложени след наблюдение върху процеса в продължение на няколко седмици. Картината ще стане по-ясна след оценка на въздействието на отворените частично училища по-рано този месец.

Китай се превръща в големия победител от пандемията

Министерството на здравеопазването промени формулировката в ежедневните си доклади от „случаи“ на „пациенти“, а министърът подчерта, че статистиката на броя заразени включва само симптоматичнити случаи.

Чехия с частично блокиране заради коронавируса

Чешкото правителство заяви, че ще ограничи движението и ще затвори магазините и предоставянето на услуги, за да се справи с големия ръст на случаи от COVID-19.

„Правителството ще ограничи движението и контактите с други хора, с изключение на пътуванията до работа, пазаруване и посещения при лекар”, заяви министърът на здравеопазването Роман Примула, цитиран от АФП и БГНЕС.

Той добави, че от четвъртък сутринта до ноември ще бъдат затворени и всички търговски обекти с изключение на хранителни магазини, дрогериите и аптеките. 

Снимка: Canstockphoto

Скок на смъртните случаи в Русия 

Броят на смъртните случаи от коронавирус в Русия на ден се е увеличил с 317 срещу 269 ден по-рано. Това е максимумът за цялата пандемия, става ясно от данните на федералния оперативен щаб за борба с новата инфекция.

Общо 24 952 души са починали поради коронавируса.

През деня 63 пациенти починаха в Москва, 49 - в Санкт Петербург, 13 - в Ростовска област, 11 - в Московска област, 10 - в Свердловска област, отбелязва изданието.

Полша с нов антирекорд и повече ограничения

Полша ще обяви утре нови ограничения, след като за по-малко от три седмици коронавирусните инфекции са се удвоили. Мерките може да включат и преминаване на някои ученици от началното училище към дистанционно обучение.

Днес страната отчете дневен рекорд от 10 040 нови случая, с което общият брой на заразените достигна 200 000. Долната камара на парламента проведе извънредна сесия, за да обсъди законопроект за подпомагане на претоварената здравна система.

В изказването си пред парламента премиерът Матеуш Моравецки призова да бъдат оставени настрани отричащите мерките и онези, които настояват за пълно блокиране, а да се поеме по средния път, който е най-безопасен, предаде „Ройтерс” и БГНЕС.

Той обеща правителството да подпомогне здравната система и даде възможност за дистанционно обучение на някои ученици от началното училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама