Депутати поискаха оставката на Банов заради казуса с шефа на БНР

17:40, 22 окт 20 25 3098 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Вчера генералният директор на БНР Андон Балтаков внесе в СЕМ писмо, че би искал договорът, с който е поел управлението на радиото, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември. Причината - текстът на БНР за промените в медийния закон е бил "подменен". 

Шефът на БНР подаде оставка и поиска тази на министър Банов

Ден по-късно от Министерството на културата опровергаха твърденята на Балтаков и посочиха, че законопроектът е създаден от работна група, в която са участвали представители на заинтересованите институции, сред които СЕМ, БНР, БНТ, финансовото министерство, Министерството на културата и др. Като участието в работната група е дало възможност на пряко заинтересованите страни да изложат своите становища по всички въпроси, отнасящи се до управлението на обществените медии. Освен това още не е изтекъл срокът за предложения и корекции, който е от 19 октомври до 18 ноември.

"Не виждам волята за промяна. Компромис е много сложна дума, заредена с много позитивна и негативна енергия. Нека видим какво ще се случи", заяви Балтаков в отговор на въпрос на "Дневник" на какъв компромис е готов. 

В предложения за обществено обсъждане проект от Министерството на културата се предвиждат промени във финансирането на БНР и БНТ. Според тях обществените медии ще се финансират според мисията си. Към момента субсидията се определя на принципа норматив за час програма. 

СЕМ се надява Андон Балтаков да оттегли оставката си

Съветът на електронните медии се надява, че до 1 ноември генерлният директор на БНР Андон Балтаков ще преослисли решението си за подаване на оставка. Това обявиха от СЕМ след среща с Балтаков. От Съвета се съгласиха, че е необходима промяна в медийното законодателство и се съгласиха да публикуват предложенията си за обществено обсъждане.

Снимка: БГНЕС

Въпросът стигна до Народното събрание

От БСП поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов заради казуса. В декларация от името на групата депутатът Александър Симов обвини ГЕРБ, че прави целенасочени атаки срещу общественото радио и за втори път се опитва да предизвика криза в него. Според него ГЕРБ и "Обединени патриоти" искат да обсебят напълно БНР и БНТ за интересите на управлението си. Той обяви, че гаврата с обществените медии и посягането на свободните медии трябва да спре и поиска поставката на министъра на културата. 

В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза, че проектът на медиен закон тепърва ще се обсъжда. По думите му в него не влиза единствено предложението директорите лично да предлагат управителните съвети на обществените медии, което веднъж било предложено от колегата му Вежди Рашидов, но било отхвърлено заради натиск от "Демократична България" и БСП. "По никакъв начин този закон не засяга свободата на словото. БНР е опозиционна медия и ние нямаме нищо против това и не сме направили нищо срещу това, макар че част от водещите правят политически коментари в ефир извън закона", обяви Тома Биков.

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов коментира пред националното радио: "Няма да пусна този закон в зала, докато всички не седнем на една маса и не обсъдим кое е правилното за бъдещето и за развитието на обществените медии. Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон". Рашидов изрази подкрепа към казаното от Балтаков: "Когато един човек управлява една институция, трябва да има възможността и правата да състави екип, чрез който да носи отговорност". Според него генералният директор на БНР не бива да подава оставка емоционално и прибързано. 

Междувременно стана ясно, че работещите в БНР подготвят отворено писмо за оттегляне на промените в Закона за радиото и телевизията. 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама