Коронавирусът в България: Преустановяват плановите операции при висока заболеваемост

22:02, 23 окт 20 25 4240 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност, гласи последната заповед на здравното министерство. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID-структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил. население трябва да преустановят плановите операции и да разкрият COVID-структури с минимум 5% от общия брой легла

Забраната не се отнася за операциите по трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията

Затварят барове и дискотеки

В Перник затварят клубовете, дискотеките и баровете, а в Сливен се забраняват груповите празненства като сватби и кръщенета. Заповедта на пернишкия кмет Станислав Владимиров гласи, че няма  да се провеждат организирани масови мероприятия на открито и закрито. Намалява се работното време на ресторантите и кафенетата до 22.00 ч.

Данните от последното денонощие

1 595 са новите заразени с коронавирус у нас през последното денонощие. Направени са 9 038 PCR теста. Активните случаи на инфекцията са 16 033, хоспитализирани са 1 792 души, от които в интензивни отделения се лекуват 112 болни.

Рекордьор по новозаразени е столицата София с 549 случая, следвана от Пловдив – 140 и Благоевград – 90.

Починали са 16 души, а излекуваните са 235.

От началото на пандемията у нас с коронавирус са се заразили 1 786 души медицински персонал, сочат данните на Единния информационен портал.

Можем да достигнем до сценарий на 6000 заразени на ден. Такава прогноза направи главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

"Следващата ограничителна мярка, която е време да се въведе, за да се ограничи разпространението на коронавирус, е събирането на много хора на едно място, независимо от повода", каза той. Кунчев поясни, че говори за семейни събирания, затваряне на заведения и стадиони.

Според него затварянето на градове е изключително крайна мярка и без особен ефект. 

Мерките срещу COVID в страната

Общинският оперативен щаб във Враца разпореди да бъдат прекратени всички спортни и културни мероприятия на закрито, както и тържествата в яслите и детските градини. Затворени от днес за посещение са пенсионерските клубове.

От областния щаб апелират собствениците на нощни клубове, питейни заведения и дискотеки да се придържат стриктно към разпоредбите за заетост на местата в тях.

Допълнителни мерки се въвеждат и в Ловеч и Троян. Става задължително носене на защитни маски за лице в администрации, офиси, предприятия и др. при невъзможност за осигуряване на физическа дистанция от 1,5 м. между служителите.

Празненствата на закрито се ограничават до 30 лица, а за семинарите и конференциите - до 50. Спортните мероприятия и състезания стават с публика до 30% от капацитета на площта при дистанция от 1,5 м между зрителите на открито и без публика на закрито.

В казанлъшките квартали „Кула“ и „Стефан Караджа“ пък ще се извърши пълна дезинфекция на улиците и междублоковите пространства.

Започват и засилени проверки в София на нощни заведения и дискотеки за спазване на изискването за намален капацитет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама