Държавата е събрала 8 от 700 млн. лв. дължими такси от хазартния бизнес на Божков

11:39, 23 окт 20 / Политика 25 2138 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавата е събрала 8 от над 695 млн. лв. дължими такси от хазартния бизнес на Васил Божков. Това стана ясно от отговора на финансовия министър Кирил Ананиев на въпрос на опозицията по време на петъчния парламентарен контрол.

От БСП отвърнаха, че НАП е събрала трохички. "700 млн. лв. не са събрани, защото НАП и ДКХ най-вероятно в престъпно съгласие с представители на хазарта са лишили държавата от 700 млн. И няма да съберете нищо", каза  депутатът Румен Гечев, цитиран от БНТ.

Нито са некадърни хората, които работят в териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП), нито материалите, които са подготвили са били с пропуски и неверни неща. Така министърът на финансите Кирил Ананиев коментира решението на софийския Административен съд, с което преди седмица отмени три запора върху имущество на фирми на обвиняемия бизнесмен Васил Божков на стойност 300 млн. лв.

Гечев обаче настоя министърът да обясни как се е стигнало дотам съдът да приеме, че запорите са били „наложени механично“, а директорът на НАП-София не е имал нужните доказателства за тях. "Или са некадърни или нарочно са допуснали това", предположи депутатът.

„Въпрос на съдебно производство. Водят се дела. Така е решил съдът, така е разпоредил и такова решение е взел. Не мога да обвинявам колегите си за тези неща, за които ги обвинява те вие. На базата на дейността на териториалните дирекции на НАП съществува и се издържа целият публичен сектор“, отговори на свой ред министър Ананиев, цитиран от БГНЕС.

От трибуната на парламента той похвали подразделенията на приходната агенция и подчерта, че всяка година увеличават постъпленията, предназначени за финансиране на бюджетния сектор.

„И тази година, в условията на пандемия, те отново се справят по блестящ начин. Некоректно е да обвинявате колегите от НАП“, обърна се още той към депутата Румен Гечев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама