Собственици на затворени заведения ще искат финансови компенсации от държавата

10:00, 26 окт 20 25 1738 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Защо нощните клубове се оказаха най-големите огнища за разпространение на заразата, след като по официални данни едва за 49 души е доказано, че са се заразили на такова място? Това попита Лъчезар Захариев - съпредседател на Сдружението на заведенията в България, в ефира на БНТ.

Припомняме, че в края на миналата седмица след среща между здравните власти и организациите на собственици на заведения бе решено нощните клубове и дискотеките да продължат да работят, но с намален на половина капацитет. От петък вечерта обаче областните щабове в различни райони на страната - Перник, София, Сливен и Благоевград, започнаха да обявяват, че спират работата им за две седмици. Това предизвика недоволство в бранша.

Захариев цитира данни, според които нощните клубове са на 10-о място по разпространение на COVID-19. Той обясни, че в последните дни са били направени санитарни проверки и не е имало никакви забележки, а изведнъж се е оказало наложително да се затворят именно нощните клубове. Според него браншът е дискриминиран, защото театри и кина например продължават да работят.

Предложение: Ресторантите да започнат да мерят температурата на клиентите си

Освен това, по думите на Захариев, през цялото време в тези заведения се спазват стриктно протиепидемичните мерки – персоналът е с маски, извършва се щателна дезинфекция навсякъде. А що се отнася до струпването на хора пред заведенията - това не е от юрисдикцията на техните управители. От сдружението настояват да получат изчерпателна обосновка за затварянето на нощните заведения.

Лъчезар Захариев уточни, че на национална среща утре собственици на заведенията ще обсъждат какво конкретно ще поискат от властите, като не изключи да се стигне и до протести.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама