Протестът, ден 111: Факелно шествие за децата на България

22:00, 27 окт 20 25 3305 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

111-и ден на антиправителствени протести. И тази вечер граждани се събират под прозорците на властта, за да призоват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и за предсрочни парламентарни избори. Сред исканията на протестиращите са още въвеждането на електронно дистанционно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промяна в Конституцията.

В 111-я ден на протести Арман Бабикян от „Отровното трио” направи паралел с това, че страната ни се намира на 111-то място в света в класацията на „Репортери без граници” за свобода на словото.

Днес майки от гражданската инициатива "Системата ни убива" организираха факелно шествие в памет на "децата - жертви на политиката на социалните грижи за извеждане от специализираните домове". 

Участниците в проявата сложиха жалейки на сградите на парламента и на Министерския съвет. Отец Йоан отслужи панихида за загиналите в домове деца. Протестиращи от инициативата казаха, че държавната система убива децата днес.

Шествието затвори столичния булевард "Цар Освободител" и след това се отправи към Съдебната палата, за да потърси отговорност от главния прокурор, че нито той нито предшествениците му са се отнесли сериозно към проблема.

По-рано днес от Социалното министесрство заявиха, че всички домове за деца с увреждания са закрити още през 2015 г. "Всички изведени от тях деца са настанени в социални услуги с близка до семейната среда, където получават грижи спрямо индивидуалните си потребности. Това е публично достъпен и лесно проверим факт, който опровергава разпространяваните лъжи за „жестоко и системно убийство на децата с увреждания“, заявиха в позиция от МТСП.

Протестът, ден 110: Стига пенсионерска мизерия

Снощи протестът бе подкрепен от възрастни хора. Те издигнаха транспарант с надпис – “Стига пенсионерска мизерия“ и изразиха възмущение от отпуснатите им 50 лв. бонус, които не им помагат да се справят с чувството на обреченост.

Арман Бабикян от „Отровното трио“ не пропусна да повдигне темата за вчерашното интервю на бившия министър на културата Вежди Рашидов, в което той каза, че хвърлящите яйца протестиращи трябва да бъдат глобявани. Бабикян заяви, че един истински творец би трябвало да усеща когато една сграда или институция е омърсена и посъветва Рашидов да разсъждава по-малко за парите си в КТБ.

Ако беше министър, Рашидов би глобил протестиращите

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:48, 27 окт 20

Хвърлянето на яйца и цапането на фасади е дребно хулиганство. Ако хвърлям яйца и домати по сградата на президентството, ще ме арестуват за дребно хулиганство и ще ми наложат глоба. Ако всяка вечер хвърлям яйца и домати по къщата/блока на Бабикян, той ще се оплаче в полицията и няма да миряса, докато не ми наложат глоба за дребно хулиганство. Ако го направя втори път, наказанието ми ще бъде по-тежко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама