Кога ще затварят училища заради COVID-19?

09:55, 27 окт 20 25 2440 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Училищата и общините ще предлагат кога учениците да преминат на онлайн обучение при завишен брой на заразени с коронавирус. Това ще се случва в червени и оранжеви зони на заразата, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в ефира Нова телевизия.

Не говорим за изцяло затваряне на училищата, а за превключване, там където има разумни причини“, каза Михайлова и уточни, че превключването може да е за 10 или 14 дни.

"Към онлайн обучение ще премине 119-о училище в София от следващата седмица", заяви директорът Диян Стаматов пред bTV и препоръча по-големите гимназии в страната да направят същото. Той е на мнение, че учениците трябва да започнат да носят маски в час, защото по този начин учителите ще се чувстват по-спокойни за здравето си.

Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно, жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто”, каза, от друга страна, образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

Снимка: БГНЕС

МОН препоръчва онлайн родителски срещи

По думите му към момента няма лесни решения, но има прагови стойности, които са подадени от министъра на здравеопазването. „Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката", обясни образователният министър.

Той обяви, че в последните седмици има повишение на броя на отсъстващите ученици, които кихат и кашлят. Учителите ги връщат и ги отбелязват. „Целта е вместо да затворим 10% от общините или областите, да затворим училища там, където има проблем. В момента се въздържаме от централно затваряне на училища", подчерта още Вълчев.

Образователният министър: Правим зелен и червен сценарий за обучение

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама