Спорни изменения в Кодекса на труда „осъждат медиците на тежко изтощение“

13:46, 27 окт 20 25 2104 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Протестиращи се събраха пред сградата на бившия Партиен дом в центъра на столицата, за да изразят недоволството си от одобрените на първо четене промени в Кодекса на труда.

Преди няколко дни Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ съобщи в профила си във Facebook, че социалната комисия в парламента е приела промени, които тя определи като „експлоатация“ и „извънреден труд.

Измененията, минали с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предвиждат увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа. Както и увеличение на сумираното изчисляване на работното време на 12 месеца, разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори и отпадането на задължението на работодателите да осигуряват топла храна за нощните смени. Според Ваня Григорова с промените се „прикрива извънреден труд“. Тя обясни, че по този начин народните представители „осъждат на тежко изтощение нашите лекари и медицински сестри. Осъждат всички болни да останат без здравни грижи“.

Григорова е категорична, че изтощението на медицинските специалисти идва именно от извънредния труд, което рефлектира и върху качеството на работата им. „Сега вместо да увеличат заплащането, те казват - работете двойно повече, за да получите някой лев отгоре“, обясни тя. Григорова коментира още и че по време на извънредното положение най-висок ръст на безработицата е имало именно в здравеопазването и социалната работа. „Защото лекари и медицински сестри са напускали масово! Това публично не се говореше и продължава да не се дебатира, но статистиката на Агенцията по заетостта е категорична - 1450% е ръстът на новите безработни в този сектор през април тази година“, посочи тя.


Снимка: БГНЕС

По този повод днес се проведе протест на Национален синдикат „Защита“, според който измененията са в ущърб на трудещите се в България, защото с тях на практика се дава възможност за драстично увеличение на работното време и извънредния труд, съобщи БГНЕС.

Те искат да направят така, че ние да работим всеки ден по 24 часа, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. Това е абсолютна експлоатация, която в момента управляващи и опозиция заедно в парламента се опитват да докарат на трудещите се“, смята Красимир Митов, председател на синдиката. Той призова депутатите „да проявят разум“ и да не приемат на второ четене промените.

Протест е обявен и за утре - от 8:00 ч. на паркинга на Народното събрание между сградата на бившия Партиен дом и Националната художествена академия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама