Турският президент Ердоган изгря на корицата на „Шарли ебдо“, Анкара плаши със съд

14:30, 28 окт 20 / Свят 25 3151 Шрифт:
Редактор:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изгря на корицата на новия брой на френското сатирично издание „Шарли ебдо“ в сряда, съобщи редакцията в Туитър, предаде ДПА.

Карикатурата на Ердоган вероятно ще ожесточи войната на думи между турския президент и западните привърженици на свободата на словото, отбелязва БТА.

Във вторник „Шарли ебдо“ публикува в Туитър корицата на следващия брой, на която ще има карикатура на Ердоган, който седи на стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните ѝ части. Карикатурата е озаглавена: „Ердоган - той е много забавен насаме“.

Отговорът на Анкара

Няма да мълчим пред отвратителните нападки срещу нашата култура и религия. Няма да убедите никого, криейки се зад свобода на мисълта! Осъждам неморалната публикация на непоправимия френски парцал, отнасяща се до нашия президент. Призовавам международната общност, която има морал и съвест, да надигне глас срещу този позор. Това написа в Туитър вицепрезидентът на Турция Фуат Октай по повод карикатурата на Ердоган.

Турция се закани да предприеме "съдебни и дипломатически действия". Това съобщи днес дирекцията по комуникациите на турското президентство, предава Ройтерс. В изявлението се казва още: "Нашият народ не трябва да се съмнява, че всички необходими правни и дипломатически стъпки ще бъдат направени срещу въпросната карикатура. Нашата битка срещу тези груби, злонамерени и обидни действия ще продължи докрай с разум, но и решимост."

По-рано през деня медиите в южната ни съседка съобщиха, че турската прокуратура е започнала разследване срещу "Шарли Ебдо."

Освен това през деня турски политици осъдиха карикатурата, определяйки я като опит за "разпространяване на културен расизъм и омраза", съобщи OffNews.bg

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като „Шарли ебдо“ реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Ердоган обвини френския президент Еманюел Макрон, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон защити свободата на словото наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в „Шарли ебдо“ пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В рамките на размяната на реплики турският президент изрази съмнения в психичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за консултации. Ердоган също така призова за бойкот на френските стоки.

Кабинетът на Ердоган във вторник остро осъди намерението на „Шарли ебдо“ да публикува карикатури на турския президент, предаде ТАСС и БНР.

„Антимюсюлманската програма на президента на Франция (Еманюел) Макрон дава своите плодове. Току що „Шарли ебдо“ публикува серия от така наречени карикатури, пълни с презрение изображения уж на нашия президент. Ние осъждаме този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са отвратителни и лишени от всякаква човешка порядъчност. Те очевидно са продукт на ксенофобска, ислямофобска и нетолерантна културна среда, която явно френското ръководство иска за своята страна“, пише в Туитър директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:40, 29 окт 20

Тази игра с "ислямофобията" вече подозрително прилича на играта с "хомофобията" ! Само че в единия случай, мъже ще се целуват по улиците, а в другият, мъже ще обезглавяват когото им падне ...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама