Предлагат нови срокове за прехвърляне на втората пенсия

13:08, 28 окт 20 25 1513 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

И след 2021 година хората, които се осигуряват в частни пенсионни фондове, ще могат да прехвърлят средствата си в Националния осигурителен институт преди пенсионирането си, ако пожелаят. Това ще стане с промени в Кодекса за социално осигуряване, които вече са подготвени, съобщи БНР.

Първите пенсионери с право на втора пенсия - с 20% по-ниски основни пенсии

На вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че от 1-ви януари до 30 юни 2021-а година ще има прозорец за всички, които са изпуснали 5-годишния срок и не са прехвърлили своите пари в НОИ.

„Отваря се 6-месечен прозорец. Всеки може да направи индивидуален избор, не насърчаваме всеки да го прави“, поясни днес социалният министър Деница Сачева. "Коефициентът на редукция пък ще взема под внимание периода, в който беше прекратена дотацията от 12% от страна на държавата и периода, в който хората не са се осигурявали в Универсален пенсионен фонд", уточни тя. С колко обаче предстои да се намали този коефициент, все още не е ясно.

Предстои депутатите да приемат регламент и за бъдещите периоди.
 
Според подготвените промени в Кодекса за социално осигуряване правото на осигурените в частен пенсионен фонд да изберат да променят осигуряването си от него във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване ще става по специален график, разсрочен във времето.

Например, хората ще могат да направят този избор от 1 януари 2022 до 31 декември 2025 г. и не по-късно от година преди да навършат възрастта за пенсиониране, от 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г., не по-късно от 2 г. преди пенсиониране.

И така по график до след 1 януари 2038 г., когато това ще може да става не по-късно от 5 г. преди възрастта им за пенсиониране. Очаква се текстовете да бъдат разисквани и приети от депутатите между първо и второ четене на проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама