И собствениците на учебни центрове искат обезщетение от държавата

13:15, 28 окт 20 25 1754 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Собствениците на школи, занимални, учебни центрове настояват да не прекратяват дейността им или да бъдат обезщетени с директна помощ от 80% от заплати и осигуровки на служителите и 80% от наемите на помещенията, които използват. Причината за тези искания е новата заповед на здравния министър, с която се разпорежда затварянето от 29 октомври до 12 ноември на  учебните и езикови центрове.

Собствениците на заведения искат държавата да плати 80% от заплатите

В писмо до здравното и образователното министерство собственици на частни школи и занимални искат директната финансова помощ като заплашват, че в противен случай или ще спрат да плащат осигуровки или данъци за периода, в който са затворени.

Те напомнят, че по време на цялостното затваряне на държавата през март са били на ръба на фалита, а тогава не са били подпомогнати.

Кога ще затварят училища заради COVID-19?

"Стремежът ни за качество ни дава възможност да работим с два до три пъти по-малко деца от групите в детските градини и училищата. В голяма част от училищата занималните, след учебните занятия са сформирани от ученици от различни паралелки. В тази връзка възниква въпросът: Защо в училище е позволено смесването на ученици от различни паралелки, а със същият аргумент се затварят езикови и други школи, и образователни центрове? Не води ли това до дискриминация и различно отношение към общински и частни учебни заведения?", питат собствениците на учебни центрове, цитирани от БГНЕС.

Според собствениците на школи и занимални дистанционната форма не е решение в дългосрочен план. "Настояваме детските образователни центрове, занимални, школи, да НЕ прекратяват дейността си. В противен случай ще бъдем изправени пред фалит. Колкото и малки да сме, ние плащаме данъци и осигуровки на държавата. Желаем да ни се даде правото да работим!", се казва в писмото им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама