Премиерът: Спазвайте карантината, не сме богопомазани като президента

18:05, 28 окт 20 / Политика 25 2982 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Премиерът Бойко Борисов посъветва заразените с коронавирус да спазват карантината. „Пазете се много, защото това си е гадно. Спазвайте карантината, защото ви следят. А ние не сме богопомазани като президента Радев – нашите служби само на него да му дават един ден карантина, сякаш е извънземен. То и за това се разделихме с шефа на РЗИ – не може да делиш хората…“, заяви Борисов във видео във Faceboook.

По-късно от президентската институция изпратиха позиция до медиите, в която пише: "Противоречивите обяснения на изпълнителната власт будят все повече въпроси за действителните причини за оставката на д-р Данчо Пенчев. Достоверността на твърденията на министър-председателя, не само по тази тема, са под въпрос. Единствено д-р Данчо Пенчев може да внесе яснота за причините, които са го накарали да подаде оставка."

Припомняме, че вчера директорът на столичната РЗИ Данчо Пенчев подаде оставка, след като стана ясно, че по негово решение карантината, наложена на Борисов и Радев, беше отменена по-рано заради отрицателни тестове. По-късно обаче самият Борисов обяви, че е заразен с коронавирус и се изолира. Президентът обаче не остана вкъщи.

„Но това е разликата между Европа и България – законът е само за тези, които не харесваш. А иначе законът можеш да си го погазваш, когато искаш от високата позиция. Затова в Брюксел говорят за борба с корупцията по високите етажи – с тези, които се имат за недосегаеми. На всеки човек, нарушил карантината в България, му се прави съдебно производство“, коментира Борисов, вероятно визирайки държавния глава.


Снимка: БГНЕС

В този момент във видеото се включи вътрешният министър Христо Терзийски, който обясни, че държавата си върши работата, като изнесе данни, че има над 3100 производства за нарушения на карантината в цялата страна.

След това последва любопитен диалог между премиера и военния министър Красимир Каракачанов (който също е карантиниран) по повод държанието на президента:

Борисов: Държавният глава се разхожда с разрешение на военния министър по всички гарнизони в нарушение на всички правила. Ахладова (бел. ред. – правосъдният министър Десислава Ахладова), това трябва да се включи в доклада…

Каракачанов: Военният министър не може да забрани на държавния глава да посещава гарнизоните.

Борисов: Тогава Мутафчийски да не ми иска доброволци. Защото цялото ВВС е във военна болница.

Каракачанов: Как да го изгониш? Няма как…

Борисов: Не ти, има РЗИ за това.

Каракачанов: Ние като бяхме под карантина, ходихме ли някъде? Не ходихме.

Борисов: Това е върховенство на закона – законът казва така и ние го спазваме.

Каракачанов: 10 дни не съм излизал..

Борисов: Както виждаш, и за от петък.


Снимка: БГНЕС

Премиерът обясни и че е щял да бъде много по-впечатлен от държавния глава, ако той е бил казал, че е против протестите, които искат пари – или кметовете, или медицинските сестри, които искат пари. „Там не се бърка. Говори само общо, защото така е лесно. Но ние и за хората с увреждания сме отделили много повече от миналогодишния бюджет. Същите тези хора само преди няколко месеца, когато аз казах, че трябва да стискаме и да пазим мазнинката, защото ще дойдат още по-тежки времена – това вече са не най-тежките, но тежки времена. Те ми казваха – разпръсквай пари навсякъде, бедни са хората. Сега, когато даваме по всички сектори, викат – що даваме“, оплака се Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама