Френски евродепутат обяви гладна стачка с искане да се увеличи бюджетът на ЕС

15:53, 28 окт 20 / Свят 25 2038 Шрифт:
Редактор:

Френският евродепутат Пиер Ларутюру започна гладна стачка, за да алармира гражданите за орязванията на бюджета на ЕС в областите климат и здравеопазване, както и за въвеждането на амбициозния данък върху финансовите трансакции, предаде АФП.

"Ще остана в парламента през деня и през нощта без да се храня, за да заклеймя този скандал: хората не си дават сметка, но вървим към ситуация, при която няма да има повече пари за климата, здравеопазването, както и никакви сериозни мерки за заетостта" в следващия европейски бюджет", заяви Ларутюру пред АФП.

"Единственото решение е да се увеличат собствените средства на ЕС с истински данък върху финансовите трансакции, който ще позволи да се финансира планът за възстановяване и да се осигурят пари за здравеопазването и за борбата с климатичните промени", подчерта 56-годишният Ларутюру, който е член на групата "Социалисти и демократи" и е докладчик по бюджета за 2021 година.

“Европейският закон Магнитски“ ще действа за целия свят

През юли европейските ръководители одобриха план за съживяване след Ковид-19 на стойност 750 милиарда евро, финансиран от заеми и от европейски бюджет от 1,07 трилиона евро за периода 2021-2027 година.

Евродепутатите, чието одобрение на бюджета е задължително, настояват за 39 милиарда евро допълнително за редица програми - от образованието до изследванията, които бяха пренебрегнати в предложението за бюджета на държавите членки. Ако евродепутатите блокират текста, това би могло да забави плана за съживяване, отбелязва АФП, цитирана от OffNews.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама