„Доктори без маски“ - картините, които лекуват

10:00, 29 окт 20 / Култура 25 5092 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Ева Тенева-Зайков е художник, рекламист, копирайтър и фотограф, който търси творчеството във всичките си занимания. Последният ѝ проект "Доктори без маски" обаче не е посветен само на изкуството, а и на българските медици, като успя да прескочи границите на родното изкуство с представяне в Италия по повод 500-годишнината от смъртта на гениалния Рафаело. 

Каталогът-скицник на художничката събира портрети на лекари от МВР болница и "Пирогов", като всяка картина има своя биография, a авторът е участвал само в записването ѝ. Ева е погледнала зад маските на лекарите и е уловила не само чертите на лицата им, а и характерът. Всяка от скиците носи емоцията на човека, който е позирал.  

Снимка: Facebook/Ева Тенева-Зайков

Скиците са нарисувани прецизно и все пак съдържат онзи неподправен детски ентусиазъм, нережисиран и непрограмиран от живота, сякаш искат да ни върнат към детството или да ни изпратят към по-философската част на живота, където чистият материализъм не съществува. Историите пресъздават стихийността на съдбата - как човекът, с който днес си стоял на един тротоар или на опашка в магазина един ден може да се окаже твоето спасение.

Част от разказите на Ева може да прочетете по-долу, а ако искате да се запознаете с целия каталог, разгледайте картините ѝ във Fox Book Cafe. Каталогът може да бъде закупен и онлайн. Изложбата продължава до 21 ноември.

Снимка:Facebook/Ева Тенева-Зайков

Пролог

Има болести и за непушачи“ - така се оправдаваше нашият татко, който беше гръден хирург-онколог и след дълъг период от 10 г., в който беше спрял да пуши, запалваше по 1-2 цигари, а ние го поглеждахме с укор от страх- от неизвестното, от бъдещето, от настоящето, от какво ли не. А той беше безстрашен като всички тези изключителни лекари! Моля се непрекъснато за тези извънземни хора, не защото съм от лекарски род, а защото е важно да ги обичаме, да ги тачим и когато можем да им помагаме, така както те ни помагат. За да имат силите и мотивацията да продължат да бъдат невероятни! Благодаря им, че ги има и че можем да разчитаме на тях!

Снимка: Facebook/Ева Тенева-Зайков

Денят на благодарността

Проф. Людмил Бояджиев, Сърдечен хирург – гениален и може би от друга планета

Преди около 25 години един страхотен доктор направи уникална операция на нашия баща, който тогава е бил колкото мен сега. Сърцето му ни подсказа , че не може да имаш по-трудна професия, да даваш всичко от себе си за пациентите си, да дежуриш по 24, 36 часа, да пренебрегваш собственото си здраве и това да трае вечно. И Слава Богу тогава ни се яви д-р Бояджиев. И татко, от своя страна продължи да спасява животи дълги години!

Проф. Людмил Бояджиев - този хирург с божествен произход, поиска от мен за благодарност да нарисувам екипа му малко след тази случка... Не зная как съм се чувствала тогава, но си казах: трябва да го направя, щом те могат да направят такива невероятни неща, това е най-малкото, което мога да сторя. С престилката и маската, аз запечатах сърдечна операция, което не беше никак лесно, но се гордея, че успях да преглътна болката и да се сдържа като професионалист! Това е случка за цял живот, даже за няколко живота!

Снимка: Facebook/Ева Тенева-Зайков

Доц. Веселин Тенев- Хирург и голям човек!

На този ден преди 3 г. нашият татко отиде да се лекува в една друга реалност. Малко хора знаят, че той освен изключителен хирург и много добър човек, беше с много крайно чувство за справедливост. Опитваше се да лекува обществото от заблудите и продажността. Единственото черната самоирония, която само докторите притежават, го успокояваше поне докато си вършеше работата. А той я вършеше с изключителна прецизност, смелост и мога да кажа креативност. Имаше страхотни идеи от това как да представим България, азбуката си – музеите на буквите, който, погледнат отгоре, да бъде с формата на АБ, до разбира се, всичко свързано с лекарското съсловие и пациентите. А те – пациентите, го боготворяха. Още се обаждат вкъщи и благодарят на мен, за да не изпуснат нишката на доброто дело.

Доц. Веселин Тенев – Веско, както простичко го наричаха имаше забележителни постижения при лечение на метастази в белите дробове – за първи път успешно опериран у нас, той повдигна въпроса за ранната диагностика и профилактика на рака на гърдата – още в средата на 80-те години. След промените през 90-те, беше първият лекар, който провеждаше профилактични прегледи на жени от различни големи групи с много успешен резултат. Невероятните му заслуги не успяха да видят бял свят като научни постижения, но започнахме да поправяме тази грешка не без помощта на хората, пациентите и колегите му, които го обичаха.

Артистът No Name ще увековечава велики българи в портрети

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама