COVID-19 по света: Извънредно положение в Испания до 9 май

19:49, 29 окт 20 25 3048 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Много страни в Европа затягат мерките срещу коронавируса.

Извънредното положение в Испания ще бъде до 9 май. Мярката позволява на регионалните правителства да ограничават движението на хората, включително чрез налагане на вечерен полицейски час и затваряне на границите на съответните области, съобщи bTV.

Във Франция беше обявена нова национална карантина. От утре французите ще могат да напускат домовете си само за да отидат до магазина, да потърсят лекарска помощ или да спортуват. За всяко излизане хората ще  попълват формуляр.

Училищата остават отворени. Френските училища обаче ще изискват от всички ученици на възраст над шест години да носят маски за лице в клас. Досега маските бяха задължителни само за ученици на 11 и повече години.

Френският президент Еманюел Макрон определи в обръщението си към народа втората вълна като по-сериозна и вероятно по-смъртоносна. 70 на 100 от леглата в интензивните отделения са запълнени.

На този фон силите на реда ще трябва да се занимават със следенето на формуляри, които хората попълват, за да излязат навън, а има и голяма степен на вероятност за евентуална терористична атака в страната.

В Германия от понеделник затварят ресторанти, барове, дискотеки и фитнес зали. Концерти и театри ще бъдат отменени. Ограничават се събиранията до 10-ма души от максимум две домакинства. Канцлерът Ангела Меркел обяви, че частичната карантина ще бъде поне месец. Според различни социологически проучвания по-голямата част от обществото смята мерките за наложителни

COVID-19 по света: Гърция ограничи влизането на чужденци

След Италия и в Испания също избухнаха протести срещу ограниченията. Страната обяви извънредно положение, което ще продължи до май следващата година. Въведен е и полицейски час. Испания регистрира почти 20 000 нови случая на заразяване с коронавирус за последното денонощие.

А съседна Гърция въвежда строга карантина в Солун и други градове за месец. Носенето на маски ще бъде задължително и на открито, и на закрито. Вечерен час ще има от 00:30 до 5 сутринта, ще бъде забранено и напускането на областта. Отменени са всички обществени и частни събирания, съобщи "Дневник".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама