Трима души са убити при нападение с нож във Франция

13:35, 29 окт 20 / Свят 25 3034 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Трима души са убити, а една от жертвите е била обезглавена при нападение с нож във френския град Ница. Няколко са ранени, сред които е и убиецът. Нападението е извършено в местната катедрала „Нотр Дам“. Районът е отцепен от силите на реда, а гражданите са помолени да избягват улиците около катедралата.

Работи се по няколко версии за нападението, една от които е терористичен акт, съобщи британския „Метро“. Националната и общинската полиция са успели да задържат нападателя, чиято самоличност още не е известна. 

Според свидетели той е извикал "Аллах е велик", преди да атакува жертвите. Нападателят също е ранен и в отведен в болница.

Вътрешният министър Жералд Дарманен обяви в Twitter, че след като е говорил по телефона с кмета на Ница Кристиан Естрози, е свикал кризисна среща в своето ведомство.

В същото време френската полиция съобщи за още един случай на атака с нож. Мъж се нахвърли срещу полицията във френския град Авиньон с нож, крещейки "Аллах е велик". По предварителни данни той е прострелян, съобщава РИА Новости, цитирани от Нова телевизия.

Атаките в Ница и Авиньон идват само седмици, след като в Париж бе убит учител, защото е показал карикатура на пророка Мохамед. Убийството на 47-годишния Самюел Пати предизвика вълна от напрежение в страната.

Нападение с нож във френското консулство в Саудитска Арабия

Мъж бе арестуван в Джеда, Саудитска Арабия, след като намушка охраната на френското консулство, съобщават държавните медии.

Според „Скай Нюз Арабия“, цитирана от БГНЕС, охранителят е ранен с остър предмет. Той е хоспитализиран и животът му не е в опасност, съобщи френското посолство. Заподозреният нападател е задържан от полицията.

Главното мюфтийство осъди нападенията

Главното мюфтийство осъди нападенията и посочи, че отнемането на човешки живот е престъпление към човечеството и към Всевишния. В същото време обаче не пропусна да отбележи, че нападенията се случват на фона на надигащата се ислямофобия и напрежение, във връзка с оскверняването на ислямските светини. 

"Мюсюлманско изповедание в България категорично осъжда всякаква форма на проява на насилие, преследването на хората, заради тяхната религиозна и етническа принадлежност, както и нападенията срещу, религията, независимо коя е тя, и нейните светини", написаха от мюсюлманското изповедание.

Главното мюфтийство изрази своето притеснение, че с подобни действия се цели използването на религията за користни и политически цели и прозова хората да не се поддават на провокации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама