Директорът на БНР Андон Балтаков оттегля оставката си

16:30, 30 окт 20 25 2582 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

На Общо събрание в БНР генералният директор на медията Андон Балтаков обяви, че ще оттегли още днес оставката си, депозирана в Съвета за електронни медии.

Директорът на БНР в оставка: Решението ми не е детинско или емоционално, имам принципи

Дори в момента не ме интересува - сега, когато започнах да мисля в дълбочина, дали този закон ще влезе или няма да влезе в Народното събрание. Има много по-важна работа, а тя е наистина БНР да стане обществено радио. Лешояди кръжат около БНР. Срещу нас има хора или позиции, които не отговарят на начина, по който ние искаме да работим и да живеем в това общество. В тази битка трябва да сме заедно. Отивам в СЕМ, да си (оттегля оставката - бел. ред.), наистина, накарахте ме, накарахме ме“, коментира Балтаков, цитиран от БНР.

По-късно от медийния регулатор потвърдиха, че директорът на националното радио е оттеглил молбата, с която подава оставка. Така той продължава да изпълнява задълженията си. 

Балтаков подаде оставката си в СЕМ, след като от Министерството на културата предложиха законопроект за промяна в Закона за радиото и телевизията, в който липсват одобрени от работната група предложения. Директорът на БНР обвини културния министър Боил Банов, че новият медиен закон оставя вратички, чрез които обществените медии ще могат да служат на политически интереси и дори поиска оставката му. 

От своя страна, пред bTV Банов заяви, че е изтеглил лично 8 члена, които касаят мандата на съветите към директорите след подписка на интелектуалците. "Някой иска да направи пожизнени директори. Аз лично защитавам тезата мандатите да бъдат по-дълги, защото за да можеш да правиш политики, ти е необходимо време. Но обществото реагира на това". 

Снимка: БГНЕС

"Иначе Законът гарантира самостоятелността и независимостта на БНР и БНТ, определя адекватно финансирането. Мандатите са второстепенни, но тежковторостепенни", посочи Банов.

Възможни са промени в спорния медиен закон

Министърът на културата бе категоричен, че няма да оттегли внесения за обществено обсъждане законопроект. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама