ЕК поиска България да премахне предимството за местни храни в магазините

15:49, 30 окт 20 25 2226 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС. Решенията по процедури за нарушения спрямо България са по отношение на вътрешния пазар, промишленост, предприемачество и МСП.

Комисията изпраща официално уведомително писмо на страната ни във връзка с транспонирането на правилата на ЕС относно електронното фактуриране в областта на обществените поръчки

Ще ни бъде изпратено и мотивирано становище заради дискриминационни мерки, налагани на търговците на дребно, които ги задължават да третират по-благоприятно местните хранителни продукти, съобщиха от ЕК. 

Задължиха търговските вериги да предлагат местни продукти

Според Комисията българското законодателство в областта на пенсионното осигуряване непряко дискриминира жените. За това ни изпраща писмо заради неправилно прилагане на разпоредбите на ЕС относно равното третиране на мъжете и жените по въпроси в сферата на социалното осигуряване. 

Комисията също призовава България и още три държави членки да приложат изцяло разпоредбите на ЕС относно укрепването на презумпцията за невиновност и правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство. Комисията счита, че нотифицираните национални мерки за транспониране, представляват само частично транспониране на Директивата и че някои разпоредби на Директивата липсват.

Българските кандидати за европейската прокуратура ще се избират от прокурорите във ВСС

Комисията реши да изпрати и официално уведомително писмо на България във връзка с националните разпоредби, които нарушават правото на ЕС относно правата, свързани с пакетните туристически пътувания.

Комисията отправя искане към България и още пет държави членки да представят съответните доклади, които се изискват съгласно различни закони на ЕС, свързани с водите (държавите членки имат задължения за докладване, наред с другото, по Директивата относно стандартите за качество на околната среда (2008/105/ЕО) и Директивата за наводненията (2007/60/ЕО). 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама