Здравка Евтимова за будителите в миналото и днес

10:17, 01 ное 20 / Култура 25 2942 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Според писателката Здравка Евтимова, която пише на пет езика и е издавана в над 30 страни по света, най-важните будители са Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Иван Вазов, Димчо Дебелянов, Димитър Димов и др. 

„Това са будители, които принадлежат и на миналото, и на вечността, и на бъдещето! Аз се възхищавам и на свои съвременници, които са дали литературна епоха на България. Като Иван Цанев, Иван Николов, Ивайло Балабанов, Георги Господинов, Захари Карабашлиев и др.“, каза писателката в ефира на bTV.

Посланията на политиците за Деня на народните будители

Тя беше категорична, че обществото ни винаги ще има нужда от събуждане. „Събуждането го виждам в следната посока – на първо място знаещият и можещ, събрал след упорит труд духовни знания и умения – да носи в себе си обич към общността, като целта му е да предаде това, което е научил на младостта“, заяви Евтимова. 

Здравка Евтимова коментира, че COVID-19 е създал една паралелна вселена – едни я приемат, а други си затварят очите за нея. „В тази паралелна вселена виждам възможност, тук и сега всеки човек, със своя пример и дисциплина да докаже, че заслужава не само собственото си здраве, а и здравето на непознатите. Запазването на това здраве е единственото средство за борба със самотата, която би ни погълнала“, посочи тя. 

Честваме Деня на народните будители

Писателката беше категорична, че след пандемията хората ще станат по-мъдри и дисциплинирани, както и че ще в тях ще се събуди стремеж да бъдат по-добри.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама