Патриарх Неофит: Свеждаме глави пред апостолското дело и подвига на будителите

11:15, 01 ное 20 / Общество 25 1439 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвигът им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност. С тези думи Негово Светейшество българският патриарх Неофит отправи поздравление и молитва към народа по повод Деня на народните будители.

Патриархът каза, че тази година празникът е на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина.

Посланията на политиците за Деня на народните будители

Според него делото на българските будители не е леко и винаги е било съпроводено с изпитания, белязани с много жертвоготовност и страдания. Съвременните будители, които са изправени пред нови и непознати предизвикателства, също както своите предшественици, с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура – в цялата богата палитра на неговото разнообразие.

Честваме Деня на народните будители

„В този светъл и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна църква са за всички носители на славния и несломим български дух – за онези, които вече не са сред нас, но и за тези, които продължават тяхното дело и занапред, за да пребъде благочестивият ни православен народ, за да я има България“, каза още патриарх Неофит и честити празника, пожелавайки здраве на хората.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама