Атентаторът от Виена е гражданин на Северна Македония?

16:48, 03 ное 20 / Свят 25 3115 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Извършителят на снощния атентат във Виена е с двойно гражданство - австрийско и северномакедонско. Това съобщава високопоставен източник от службите за сигурност. Преди нападението той е публикувал в Instagram няколко снимки, на които държи автомат, мачете и пистолет, и полага клетва за вярност към главатаря на ИДИЛ.

По първоначална информация мъжът е на 20 години и има криминално досие. Твърди се, че е обявил в мрежата намерението си да извърши атентата. Австрийски медии съобщават, че той е с албански корени, а родителите му са от Северна Македония.

През април 2019 г. е бил осъден на 22 месеца затвор за опит да замине за Сирия, за да се присъедини към ИДИЛ. На 5 декември е освободен условно предсрочно, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от Нова телевизия.  

Стрелба близо до синагога във Виена, има пострадали

Властите продължават да издирват поне един от нападателите на снощните атаки, при които бяха убити петима души, включително един нападател. Ранените са 22, сред които полицай. Състоянието на 7 от тях е критично, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БНР. По случая са задържани още 14 души, а на 16 адреса са направени обиски.

Австрийското правителство обяви тридневен траур след терористичното нападение. "Мислите и съчувствието ни са с жертвите, ранените и техните семейства в тези много трудни часове за Република Австрия", каза канцлерът Себастиан Курц. 

Еврейската религиозна общност в Австрия разпореди всички синагоги да бъдат затворени като предпазна мярка. Затворени са също ресторанти и супермаркети за храна и училища. На членовете на еврейската общност е препоръчано да си стоят у дома.

Нападенията започнаха със стрелба малко след 20.00 ч. на оживена улица. На други пет места в централната зона на Виена е имало нападения, едно от тях е близо до главната синагога, друго - до операта. Полицията е застреляла един от нападателите. Това става няколко часа преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради коронавирусната пандемия и много хора са били навън по улиците.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията допуска, че става въпрос за повече от един извършител, тъй като е имало нападения в шест различни точки в центъра на града. Според съобщението на вътрешния министър Карл Нехамер те са носели автомати, съобщи БГНЕС.

Убитият нападател е симпатизирал на Ислямска държава. Той е бил проследен през нощта и жилището му е било взривено. В района, където е живеел, са извършени няколко обиска на жилища и арести.

При атаката няма пострадали наши сънародници. Атаката започва в заведение до синагогата. Охраната обаче е успяла да затвори и да предотврати действия там. Един от атентаторите се е взривил, което е довело до щети и тежко ранени. Атентаторите са няколко и се издирват. Те са привърженици на ИДИЛ", коментира посланикът на България във Виена Иван Сираков пред Нова телевизия.

Препоръки към българите във Виена. От външното ни министерство съветват по възможност да не се излиза от домовете и да се избягва центъра на столицата. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама