Ананиев прехвърли въпросите за местата в болниците на новия министър

10:10, 03 ное 20 25 1680 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Въпросите трябва да ги задавате към новия министър на здравеопазването, аз мога да ви кажа само как да се създава необходимата организация, коментира бившият здравен министър и настоящ финансов Кирил Ананиев.

„Още обявяването на извънредното положение издадох заповед, с която определих 180 болници, които да лекуват и наблюдават заразени с COVID-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация. Издадох и втора заповед, за да се подготвим за есенно-зимния сезон, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности", каза Ананиев в ефира на Нова телевизия.

Осем месеца хаос, грешки и бездействие

„Имаме инфекциозни отделения, които са специализирани в тази област, след като регионалните здравни организации направят анализ и видят, че се запълват местата в тези отделения, естествено има областен щаб, който разглежда ситуацията и взема решение в кои от болниците да се отворят други отделения", добави той. „Всеки един директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията трябва да бъде осъдителна", добави финансовият министър.

Липсата на кадри и ниското заплащане

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването, Ананиев заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемат на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение през следващите години. Не мога да се упрекна, че не съм го видял този проблем и не съм предприел мерки. Заплатите наистина са ниски, но увеличаването не може да стане централно през правителството, а може да стане единствено и само през модела на финансиране на лечебните заведения", уточни Ананиев.

Търсят се дарители на кръвна плазма след прекаран COVID-19

По думите му министерството е провело разговори с Български лекарски съюз, като са фиксирали заплатите на 900-950 лв. за медицински сестри и 1150 за лекари„Заплатите са сравнителни ниски в България, и много по-ниски в сравнение със Западна Европа. Такава е политиката при нас, че механизма на финансиране не позволява това да стане с централно решение на правителството, това може да стане само с решение на болниците“, заяви Ананиев.

Бюджет 2021

„Голям приоритет на правителството за следващата година е здравеопазването. За първи път то ще има над 6 млрд. ресурс. Имаме конкретни цели и приоритети, които преследваме", коментира още Ананиев като уточни, че парите са увеличени с близо 12%.

Само за борба с коронавируса са предвидени 3 млрд. лв., като по думите му всички средства за в тази посока са осигурени на 100%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама