Засега спираме Северна Македония по пътя за ЕС

15:32, 03 ное 20 / Политика 25 2687 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Северна Македония. Това обяви на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева относно преговорите с Република Северна Македония за членството на страната в Европейския съюз. Двете държави трябва да изгладят различията си до 10 ноември.

Скопие отговори на Захариева: Македонският език и идентичност са потвърдени от ООН

Имаме напредък по отворените въпроси. За името, използването на краткото име е важно те да декларират, че това не е е свързано с териториални или малцинствени претенции. По отношение на езика също има сближаване на позициите“, коментира министърът. „Към този момент имаме пробив. Благодаря на германското председателство за инициативата. Но все още не сме готови да кажем „Да“, обяви Захариева. 

Захариева: Скопие трябва да признае българските корени на нацията и езика си

Екатерина Захариева беше в Берлин в понеделник, където по покана на германското председателство на ЕС се състоя дискретна среща с представители на правителството на Република Северна Македония. "Не става въпрос за оспорване на реалността, а за отражение в реалността на оспорването на историческата истина, което се отразява дори в малцинствени претенции", заяви още тя. 

„Трябва да се спазват добросъседските отношения с България. За съжаление, наблюдаваме трайно и системно неспазване на договора и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към за спазването на формулата за езика в договора”, добави Захариева.

Чуваме обвинения, че България не признава реалността. Ние я признаваме и то дори само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата. В същото време обаче забелязваме, че незабелязването на историческата истина има отзвук в настоящето”, заяви още министърът на външните работи.


Снимка: БГНЕС

Президентът също подкрепи отлагане на преговорите

Президентът също подкрепи отлагане на преговорите. „Очаквам българското правителство да се пребори за Глава 35 от преговорната рамка, в която да бъде вложената цялата наша национална рамкова позиция, приета от българския парламент - като ясно обособени критерии, които да бъдат следени през целия преговорен процес. Това обаче изглежда все по-малко вероятно и от тук изходът е само един - отлагане на преговорите, докато не се случи ясно и обвързващо споразумение за изчистване на всички двустранни въпроси с Република Северна Македония“, коментира той.

Радев обясни, че членството на Северна Македония в ЕС е изключително важно за нашия регион и България винаги го е подкрепяла, но трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и културно наследство няма да бъдат никога поставени под въпрос от външни фактори.

Като страна, отговорен член на ЕС, ние не трябва и не можем да си позволим да вкарваме в ЕС нови, нерешени проблеми. Не можем да дадем легитимация на омразата към България. Не може като самоуважаваща се нация, три години след подписването на Договора за добросъседство, да виждаме текстове в учебници, в музеи, паметници обидни и недопустими формулировки по отношение на България. Не можем да ипотекираме нашата национална идентичност“, коментира той.


Снимка: БГНЕС

Единствената гаранция е анекс в договора от 2017 г.

Двустранният договор между Република България и Република Северна Македония не се спазва от македонска страна. Доверието е изгубено, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов  в позиция относно последното развитие на разговорите между двете държави. Според него единственият начин България да даде зелена светлина за членството на Севрна Макеодния в ЕС е сключването на анекс към договора от 2017 г.

"Не смятам, че към момента България разполага с гаранции от македонска страна за изпълнението на Договора от август 2017 г. и не приемам, че такива гаранции могат да бъдат изявления на членове на македонското правителство, или само декларация от тяхна страна. Единствена гаранция би могъл да бъде писмен анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г."

В обратен случай България не може да подкрепи европейското членство на Македония при никакви условия и при никакъв външен натиск, ако за целта българската страна ще трябва да жертва своите национални интереси, допускайки в ЕС една антибългарска държавна идеология, смята Каракачанов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама