ГЕРБ и "Обединени патриоти" с реверанс към отцепниците от БСП

14:09, 04 ное 20 / Политика 25 1746 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

И независимите депутати ще могат вече да правят декларации от парламентарната трибуна, това реши правната комисия в парламента. 

Според правилника на Народното събрание всяка парламентарна група разполага с няколко минути, в които може да представи становището си по актуална за страната тема от трибуната. Такава възможност обаче до момента не съществуваше за т.нар. независими депутати, които не са част от парламентаните групи. 

Предложението за промяната в правилника бе включена извънредно в заседанието на правната комисия по предложение на отцепниците от БСП, които се наричат „Прогресивните социалисти“. То бе подкрепено от депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", но бившите им съпартийци остро се противопоставиха.

Липса на кворум провали днешното парламентарно заседание

От БСП заподозряха опит на управляващите да си подсигурят кворум на парламентарните заседания, като приемат предложението на независимите социалисти. „ГЕРБ се доближава до решение на проблема с кворума сутрин. С такова решение създаваме възможността на практика да функционира нова парламентарна група“, каза зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин. „Мислите си, че това е много умен ход, но създаване на възможността да се формират нови парламентарни групи може да е наказателна акция срещу БСП, но утре ще се обърне срещу вас", закани се Вигенин, цитиран от "24 часа".

Комисията одобри декларация от името на независимите депутати да могат да бъдат входирани с поне 10 подписа под текста. Това ще показва, че становището се подкрепя от по-голямата част от независимите депутати, които към момента наброяват 17.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама