По-сериозно затягане на мерките би засегнало 50 хил. на трудов договор

16:23, 04 ное 20 / Политика 25 2375 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Ако се наложи по-сериозно затягане на мерките, това би обхванало поне 50 000 души, които са на трудов договор, заяви социалният министър Деница Сачева. Тя съобщи, че заедно със социалните партньори вероятно до края на седмицата ще се обсъждат възможности за подкрепа на тези бизнеси, които евентуално би трябвало да бъдат затворени, така както в момента са затворени заведенията.

Сачева търси нова програма в помощ на работниците от засегнатите сфери

Министър Сачева обясни, че ако се наложи затваряне на други бизнеси, на други сектори, на спортни или на други мероприятия, свързани с обществени прояви, ще трябва да се намерят нови мерки за компенсация, тъй като вероятно схемата 60/40 трудно би работила.

"Единият вариант, по който работим, е за даване на двойно обезщетение за безработица в размер на 24 лева. Разработваме и друг вариант, който да е 80% от осигурителния доход без участието на работодател", уточни Сачева и поясни, че ще се види какви ще са необходимите "сметки и разчети" за двата варианта.

Собствениците на заведения искат държавата да плати 80% от заплатите

"Трябва да намерим верния баланс между това да не затворим изцяло икономиката, но и да се спазват много по-сериозно всички правила, включително и това всички да носим маски, вече и на обществени места", смята още Сачева, цитирана от bTV.

Тя отбеляза, че и в момента има затворени сектори, но се увеличава броят на заразените и е очевидно, че заболяването се разпространява дифузно. "Клъстерното затваряне на определени сектори може би не е добра стратегия, може да се потърсят и други възможности", каза министърът на труда и социалната политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама