COVID-19 по света: Гърция въвежда пълна карантина до края на месеца

16:40, 05 ное 20 25 2752 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

От 7 ноември сутринта Гърция влиза в пълна карантина, която ще продължи три седмици. Отворени ще останат детските градини, забавачките и основните училища. Ще работят супермаркетите, аптеките и бензиностанциите. Затварят се средните училища, университетите, магазините, фризьорските салони, фитнесите, кафенетата и ресторантите.

Новото затваряне е вследствие драстичния ръст на броя на новозаразените в рамките на денонощие, както и на броя на пациентите, включени към апарати за белодробна вентилация и натиска върху здравната система.

Италия също налага карантина в Милано и голяма част от промишления север. Там се намира най-богатата и най-многолюдна област Ломбардия. Италианското правителство обяви нов пакет от мерки, който ще влезе в сила от петък и предвижда затягане на ограниченията и разделяне на Италия на три зони - червена, оранжева и жълта, според броя заболели.

В най-тежко засегнатите червени зони хората ще могат да напускат домовете си само за работа, по здравословни причини или в извънредни случаи. За разлика от националната карантина през пролетта, сега всички заводи ще останат отворени.
 
От днес и в Англия е в сила пълна карантина. До началото на декември англичаните ще могат да напускат домовете си само за работа, ако не могат да работят от вкъщи, да пазаруват стоки от първа необходимост, за физически упражнения и ако трябва да отидат до болница. Училищата, колежите и университетите остават отворени. Пъбовете, ресторантите и баровете ще правят само доставки. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Затягат се и ограниченията в Париж и предградията. Това съобщи кметът на френската столица Ан Идалго. "Ограниченията ще засегнат редица места, които продават алкохол и храна за вкъщи и са близо до голяма тълпа от хора", каза тя. Кметът поясни, че работата на тези заведения ще приключва в 22:00 часа. 

Страната въвежда отново карантинния режим от 30 октомври до 1 декември. Кафенета, ресторанти, барове, спортни зали и клубове са затворени, а магазините без стоки от първа необходимост няма да работят.

Повече от 1,5 милиона случая на коронавирусна инфекция са установени във Франция от началото на пандемията, според последните данни на здравните власти. Броят на смъртните случаи от коронавирус от март е над 38 600, съобщи БГНЕС. 

Комендантски час от 23:00 до 5:00 часа, събирания с до десет души, работа на заведенията за хранене до 22:30 ч., са част от новите спешни мерки в Кипър, които влизат в сила днес и ще останат до 30 ноември. 

Препоръчва се, когато е възможно, да се въведе работа от дома, служителите да имат различни почивки, разделени на групи, провеждане на срещи чрез видеоконференции.

От началото на епидемията в Кипър са регистрирани 5100 случая на COVID-19, от които 1135 през последната седмица и 34 души са починали.

Броят на новите случаи на коронавирус в Германия през изминалото денонощие е 19 990, показват данни на Института по инфекциозни заболявания "Роберт Кох". Общо в Германия досега да установени 597 583 заразени. През последните 24 часа са починали 118 пациенти с коронавирус, а от началото на пандемията - 10 930.

От 2 ноември в Германия действа карантинен режим. Затворени са ресторанти, барове и други заведения, които могат да предлагат храни и напитки само чрез доставка.

Не работят театри, кина, концертни зали, а също фитнес-клубове, басейни, козметични и масажни студа. За разлика от карантината през пролетта обаче остават отворени детските градини и училищата, както и фризьорските салони и магазините. На обществено място могат да се срещат членове на най-много две домакинства. В хотел може да се нощува само когато това е наложително, но не и с туристическа цел. 
 
Нов рекорден брой на новозаразените с коронавирус за едно денонощие е регистриран в САЩ в сряда, съобщи Reuters, като се позовава на собствената си статистика за разпространението на инфекцията. Според данните на агенцията, в деня след изборите в САЩ са отчетени поне 102 591 нови случая.  Във вторник за първи път от три месеца броят на хоспитализираните пациенти е надскочил 50 хиляди.

Снимка: CanstockPhoto

Рекордни стойности на броя на заразените са регистрирани в сряда в щатите Колорадо, Айдахо, Индиана, Мейн, Мичиган, Минесота, Роуд айлънд, Вашингтон и Уисконсин, съобщи БТА.

Шведският премиер Стефан Льовен обяви в социалните мрежи, че се е подложил на самоизолация. "Това е единственото отговорно нещо в тази ситуация", каза Льовен и предупреди, че развитието на събитията "бързо върви в грешната посока", предаде БГНЕС. 
 
Бързо се влошава и положението с коронавируса в руската столица Москва. През последното денонощие в страната са регистрирани 19 404 новозаразени, от които 5255 са в Москва. Починалите са 292, или общо до момента те са 29 509. В Русия с коронавируса са се заразили 1 712 858 души, от които 1 279 169 вече са оздравели.
 
Кметът на Москва Сергей Собянин нареди да бъде продължен с още две седмици периодът на дистанционно обучение за всички ученици от горните класове. От Кремъл заявиха, че няма планове за налагане на обща карантина. Вместо това ще бъдат въведени конкретни целеви мерки, тъй като в момента Русия е по-добре подготвена, отколкото в началото на пандемията.
 
Броят на регистрираните случаи на новия коронавирус в света е надхвърлил 48 милиона, показват данните, публикувани от американския университет "Джонс Хопкинс". 
От предизвикани от инфекцията усложнения са починали 1 224 111 души, а са оздравели 31 830 497. Най-много случаи са регистрирани в САЩ, Индия и Бразилия.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама