Архангелова задушница е

08:30, 05 ное 22 25 5669 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Архангелова задушница е. Това е една от трите големи задушници, които православните християни почитат всяка година. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редиците на Българската армия.

Датата на Архангелова задушница е подвижна, защото се определя във всяка събота преди празника на св. Архангел Михаил. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.

Архангелова задушница се нарича още Рангелова задушница, Голяма задушница и Мъжка задушница.

Тази задушница е наречена „войнишка“, защото войните, които води България за обединението си в началото на миналия век - Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, започват в навечерието на ноември. Затова на тази задушница се прави помен и на загиналите за родината воини.

Снимка: БГНЕС

На Задушница роднините на покойните се събират, за да направят помен – възпоменание на живите за умрелия, че не е забравен. Това е и връзката между земната и небесната църква. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

На Задушница хората почистват гробовете на своите близки и ги украсяват с цветя. После преливат пръстта с вода и червено вино за спомен на Христовата жертва за нас и запалват свещ.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, бонбони, плодове и други храни. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Житото символизира възкресението, а хлябът - Иисус Христос. Поменът, който се прави, е възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Чистенето, прането и домашните задължения не се извършват на днешния ден.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама