ГЕРБ с интрига между БСП и отцепниците

11:30, 05 ное 20 / Политика 25 2264 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Вчера управляващите не успяха да съберат кворум, за да има пленарно заседание. БСП и ДПС отказаха да се регистрират и така блокираха работата на Народното събрание. ГЕРБ и патриотите веднага определиха поведението им като „пир по време на чума“ и ги призоваха да влязат в зала, за да може да се гласува проектобюджета за догодина. Въпреки обвиненията от опозицията бяха категорични, че няма да участват в „агонията на този парламент“.

ДПС и БСП не се регистрират от известно време и все по-често пленарните заседания започват на ръба или изобщо не започват. Затова на управляващите им се налага да търсят варианти, за да работи институцията. В такива случаи независимите депутати могат да „спасят положението“. Те станаха 17, след разцепването на групата на БСП. Вчера в правна комисия ГЕРБ и „Обединени патриоти“ приеха и независимите депутати да могат да правят декларации от парламентарната трибуна. По правилник в момента на декларации имат право само парламентарните групи. От БСП заподозряха, че с промяната управляващите всъщност си подсигуряват кворума с реверанс към отцепниците от левицата, които наричат себе си „Прогресивните социалисти“.

Драми, цирк и политически пазар...

Днес заседанието започна на косъм, с точно 121 депутати в пленарна зала. БСП и ДПС отново не се регистрираха. И като за начало- скандал. Управляващите вкараха извънредно гласуването на промяната в правилника за независимите депутати, което ядоса левицата. Това е необичайно, защото обикновено независимите не успяват да се преборят за своите предложения. Социалистите поискаха отпадане, но това не беше прието. След обвинения в купуване на кворум се стигна до тропане по банките. „Не знам защо тропате по масите сякаш сте в цирка“, коментира Кристиан Вигенин, а Таско Ерменков допълни, че управляващите се държат „като на полето, като овчари“.

Според ГЕРБ обаче кворум не се събира, защото сред депутатите има болни от коронавирус. „Парламентът не е мястото да си решавате вътрешнопартийните драми“, обърна се към левицата Тома Биков и допълни, че изобщо не се интересува от съдбата "нито на широките, нито на тесните социалисти". От ГЕРБ пък обвиниха левицата, че са на път да влязат в "коалиция с коронавируса" и изобщо не са наясно къде се намира страната и с какво се бори. 

Освен независимите, за кворума помагат и от „Воля“. От БСП се обърнаха и към тях, че акциите им на политическия пазар вече са се обезценили и си имат достойни заместници (независимите). „Честито на излъгания от вас български избирател и горчиво на младоженците“, заяви Филип Попов.

Предложението независимите да могат да правят декларации от трибуната беше прието, въпреки съпротивата. От ДПС предложиха решението да се казва "Удавник за сламка се хваща". 

Последен шанс, преди да е късно... 

Цвета Караянчева прекъсна депутат от БСП, което доведе до нови искания за оставката й от поста председател. „Ако продължавате да се държите като във вашата лична кухня, мястото ви не е тук“, обърна се към нея Ерменков. Караянчева да освободи председателското място настояха отново и от ДПС. Те припомниха, че сигналът им за несъвместимост на член на ЦИК не е разгледан по същество, което води до основателно съмнение за незаконни избори. „Политическата оценка на това поведение се заключава в следните думи: лъжа, наглост, арогантност. Дотук се стига, когато някой се самозабрави“, заяви Мустафа Карадайъ. Той даде и последен шанс на управляващите да свалят доверието си от Цвета Караянчева. „Всичко е във вашите ръце, на изборите ще бъде късно, много късно за ГЕРБ“, каза още Карадайъ.

Караянчева обаче се защити, като заяви, че преди две седмици колегите й с гласуване са определили, че мястото й е в Народното събрание. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама