Хашим Тачи подаде оставка като президент на Косово

13:12, 05 ное 20 / Свят 25 1695 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка. Решението му е във връзка с потвърдения обвинителен акт от Специалния съд за военни престъпления в Хага. 

"При никакви обстоятелства няма да позволя да се явя пред съда като президент на Косово", каза  Тачи. 

„Чувствам се горд, че съм бил част от Армията за освобождение на Косово (АОК). Нито едно решение не може да промени историческата истина, че Косово беше жертва, а Сърбия - агресор. Следователно тази ситуация е нова възможност за Косово и трябва да я превърнем в предимство за настоящето и бъдещето на страната”, подчерта той, цитиран от БГНЕС. По думите му, това може да се постигне чрез поддържане на политическо и гражданско единство и призова сънародниците си към спокойствие и единство.

В заключение Тачи заяви, че не се сбогува със съснародниците си, а само си взема довиждане с тях.

Ръководството на държавата преминава в ръцете на председателя на парламента Вьоса Османи. Съгласно конституцията на страната, Османи ще временен президент на Косово.

От прокуратурата потвърдиха и обвинението на лидера на Демократическата партия за Косово и бивш председател на парламента Кадри Весели.

Трибуналът в Хага обвини президента на Косово в престъпления срещу човечеството

Очаква се Тачи и Весели да отпътуват за Хага през следващите дни, съобщи адвокатът на обвиняемите. Според него ще последват още арести. „Имаме информация, че през следващите дни се очаква изпращането на Тачи и Весели“, каза адвокатът.

През септември Хашим Тачи заяви, че ще подаде оставка в момента, когато Международният съд за военни престъпления в Косово потвърди обвиненията срещу него. Той беше извикан на интервю в Хага и след завръщането си каза, че не е бил питан за нито едно убийство, въпреки твърденията на медиите, че като един от основателите и ръководителите на Армията за освобождение на Косово (АОК) е сред заподозрените за убийството на над 100 цивилни албанци, сърби и други по време на и непосредствено след войната в Косово през 1998 - 1999 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама