Коронавирусът у нас: В Пловдив откриват първата болница за COVID-19

15:42, 06 ное 20 25 5153 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ситуацията с разпространението на инфекцията с коронавирус в Пловдив се усложнява. Местната власт спешно превръща едно от общинските здравни заведения изцяло в COVID-19 болница. Така на практика Пловдив става първия град в страната, който разкрива такъв тип специализирана болница.

Преобразуването на здравното заведение „Свети Мина“ в COVID-19 болница ще стане поетапно в рамките на една седмица. В момента тук се лекуват 23-ма пациенти, които ще бъдат прехвърлени в друга сграда на болницата, съобщи Нова телевизия. 

Нови правила за контактните на болен от COVID-19

Работник или служител, който е близък контакт на болен от коронавирус, преминава към надомна работа, ако работата му позволява това. Такива промени в Закона за извънредното положение прие парламентът на второ четене днес. Така се регламентира т.нар. хоум офис на карантинирани заради контакт със заразен. Досега в тези случаи контактният трябваше да се разбере с работодателя как да процедира или да си вземе отпуск, пише "Дневник".

Какво да правим при съмнение за CОVID-19?

Антигенните тестове са безплатни

Антигенните тестове ще бъдат безплатни за гражданите. Това заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. В София пунктове за такива има пред „Пирогов“, „Александровска“, болница „Св. Екатерина“. „Препоръчвам на граждани да не си правят тестове, ако нямат симптоми. Призовавам за изключително голям разум“, посочи той.

На територията на София няма проблем с болничните легла. От днес започват да работят новите 17 линейки в Центъра за спешна медицинска помощ.

Задължителни безплатни антигенни тестове ще се правят на влизане в кино и театър, обяви министърът на културата Боил Банов в ефира на БНТ. От думите му стана ясно, че това е разпореждане на премиера и в момента се разработва механизъм, по който това да се случва.


Снимка: CanStockPhoto

Опашки пред „Пирогов“ за тестове

Опашки пред фургонa на столичната болница „Пирогов“ за тестове. През спешния център за денонощието са минали 150 души, от тях 28 са хоспитализирани. Желаещи за преглед е имало и през нощта, съобщи bTV.

От днес централният вход на лечебното заведение ще бъде отделeн за пациенти със съмнения за коронавиурс. Първата стъпка след приемането им е измерване на кислородната сатурация. „Ако е под 90%, те тогава имат предимство и отиват по-бързо към триажната ни зала. Всички останали пациенти, които чакат, защото понякога бройката стига до повече от 15 в рамките на един час, се настаняват в във фургоните, като те изчакват реда си, за да им бъдат направени съответните изследвания“, обясни директорът на болницата проф. Асен Балтов.

Данните от последното денонощие

3754 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 11 131 теста. Това показват данните на Единния информационен портал. Така заразените с COVID-19 вече са 68 345, като активните случаи са 44 118.

За денонощието са починали 52 души. С тях общият брой на смъртните случаи става 1518. За 24 часа оздравелите са 762. Общо възстановилите се от COVID-19 са 22 709.

Вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че единствената нова мярка, която ще влезе в сила, е „зелен коридор“ за възрастните хора. Така те ще имат право  да пазаруват в магазините най-вероятно само между 8.00 и 10.00 ч.


Снимка: БГНЕС

Д-р Данчо Пенчев се връща в РЗИ – София

Бившият шеф на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев се завръща като заместник-директор. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия. Причината е, че новият директор - д-р Илонка Маева, е поставена под карантина заради контакт със заразен с коронавирус член на семейството ѝ. Към момента тя е с отрицателен PCR тест, но със симптоми.

В момента в София и във всички големи градове тече процес по разкриване на нови COVID легла – по близо 200 във всяка от големите болници и минимум 10% във всички останали. Доц. Кунчев съобщи, че в Русе в помощ на болниците ще се включи персонал от медицински сестри от детски градини и училища, тъй като е важно да са с медицинско образование.


Снимка: CanStockPhoto

Предложение: Тестове за COVID-19 да се назначават при три симптома

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари излезе с официално становище по повод критериите и реда за назначаване на PCR изследване за установяване на инфекция с Covid-19 при пациенти с прояви на заболяването. Да се приеме първоначално изследване с антигенен тест за доказване на болестта, предлагат от сдружението, а положителният резултат от теста да бъде основание за поставяне под карантина или хоспитализация в зависимост от тежестта на заболяването, съобщи БНР.

Антигенните тестове да се извършват най-късно до 4-ия ден от появата на симптомите, предлагат още от сдружението. Предвид високия брой заболели тест да се назначава при наличие на два симптома, а не на пет, както предлагат от НЗОК. Намаленият брой симптоми ще доведе до по-голям обхват и откриване на заразени с COVID-19, както и навременното им поставяне под карантина и лечение с последващо намаляване на скоростта на разпространение на инфекцията и намаляване на товара, особено върху болничната помощ.

От сдружението предлагат още PCR изследване да се назначава при отрицателен антигенен тест, но при наличие на симптоми, които се утежняват, а тестовете да не бъдат лимитирани. Срокът на направлението да важи 3 дни, добавят още в становището си от националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Нови мерки в страната

Затягат се COVID мерките в Област Габрово. От утре се забраняват посещенията в ресторанти, барове, сладкарници и подобни след 22:30 ч. За лицата под 60 г. се забранява да пазаруват в магазини, аптеки и т.н. между 8.30 ч. и 10.30 ч. Препоръчва се на възрастните хора да използват дадения им времеви диапазон за покупки.

Фирмите, опериращи търговски обекти, ще трябва да гарантират дистанция както за посетителите, така и за служителите. Контролът ще се осъществява от полицията.

Въпреки епидемичната обстановка удължиха работното време на заведенията в Благоевград с 2 часа. Така те ще могат да бъдат отворени до 23.00 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама