Байдън обеща, че като президент ще се стреми да обедини американското общество

08:16, 08 ное 20 / Свят 25 3431 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Джо Байдън се обяви тази нощ за победител на президентските избори в САЩ, предадоха „Ройтерс“ и „АП“, цитирани от „Нова телевизия.

В първото си публично изявление, след като бе съобщено, че е набрал над необходимия брой електорални гласове, демократът каза, че народът е осигурил на него и подгласничката му Камала Харис явна и убедителна победа. В реч пред поддръжници в Уилмингтън, щата Делавър, бъдещият обитател на Белия дом обеща, че като президент ще се стреми да обедини американското общество.

Джо Байдън е новият президент на САЩ

По думите му той ще управлява като американски президент, а не като представител на Демократическата партия и мандатът, даден му от народа, е за двупартийно сътрудничество. Той обеща още, че ще иска кабинетът му да изглежда така, както изглежда Америка, и да се постарае да внесе промяна в статуквото опонентите да биват възприемани като врагове. "Сега е време за изцеление в Америка", каза Байдън.

Той заяви, че първата му работа като избран президент ще бъде още в понеделник да подбере научни съветници и експерти, които да оглавят кампанията срещу коронавируса. Той се зарече да не жали сили, за да постигне обрат в пандемията в САЩ.

Новият вицепрезидент на САЩ Камала Харис отпразнува избора си за първата жена, достигнала до Белия дом в историята на страната и обеща да премахне бариерите, така че други жени да могат да достигнат тази позиция.

В емоционална реч за победа във Уилмингтън, Делауеър, Харис благодари на американците, че гласуваха за „надежда, единство, благоприличие, наука и истина“, за да въведат „нов ден“ в страната.

"Може да съм първата жена в тази роля, но няма да бъда последната. Защото всяко малко момиченце, което ни гледа тази вечер, вижда, че това е страна на възможностите", каза Харис.

Настоящият президент Доналд Тръмп още не се е признал за победен на изборите и негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама