Недоволство заради преместването на клиника в "Александровска"

14:50, 09 ное 20 25 2030 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Клиниката по нефрология и трансплантация в "Александровска" болница беше преместена. Това се наложи заради преструктуриране в лечебното заведение, което да отговори на изискванията на здравния министър за разкриване на 200 легла за лечение на пациенти с коронавирус. Преместването обаче породи недоволство, защото клиниката е единственият в България диспансер за бъбречно болни. В медиите се появиха твърдения, че „превръщането в ковид отделение“ ще остави пациенти без наблюдение и лечение.

Легла ще намерим, хората ги няма: Шеф на частна болница я дава безвъзмездно за лечение на COVID-19

Категорично против преместването се обявиха от Българския пациентски форум: „Политическият популизъм на властта, през последните две години и афиширането медийно за създаване на програма за трансплантации у нас ни показва, че всичко е само един политически цинизъм и нищо друго! На кой му хрумна подобна идея и кой български лекар се съгласи с подобно действие, обричайки на риск здравето и живота на бъбречно трансплантираните в България“. Не знам защо се прави това. В България всичко, когато става дума за здравеопазване, се прави на парче и повече с политика, отколкото да се взема предвид становището на експертите", коментира председателят на форума Иван Димитров. Според него държавата хвърля целия си ресурс единствено и само за коронавируса, докато през това време умират хронични пациенти. „Те се превръщат в заложници на коронавируса“, заяви Димитров.

От "Александровска" болница отрекоха пациенти, които се нуждаят от грижите на екипа на Клиниката да останат без лечение. Уточниха, че отделението не се закрива, за да стане специализирано само за коронавирус. За тази цел ще се използват само част от помещенията. „Променено ще бъде мястото, на което функционира Клиниката по нефрология и трансплантация, но сърцевината на дейността ѝ – лекарите и сестрите, които се грижат за пациентите, ще продължат да полагат грижи за тях, при това в подходящи за целта условия“, подчертаха от Александровска.

От болницата обясниха, че преди да вземат решението за преместване са обсъждали различни възможности. „На практика на етажа, на който е ситуирана КНТ са разположени 30 легла за лечение на пациенти с ковид инфекция в отделение на Клиниката по хирургия. Евентуалното оставане на място на Клиниката излага на неимоверен риск живота и здравето на трансплантираните пациенти“, обявиха от Александровска. От лечебното заведение са се срещнали и с представители на трансплантираните пациенти, за да им предоставят информация за пребазирането на Клиниката.

След фрапиращите снимки на „Александровска“ здравният министър обеща ремонт

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама