С дренаж вместо с канавка пътната агенция ще гарантира безопасността на „Тракия“

17:43, 09 ное 20 25 2674 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Агенция "Пътна инфраструктура" няма да изгради канавка в 12-километровия участък на магистрала „Тракия", каквато бе препоръката на Института по пътна безопасност.

Екип от експерти на института, с участието на международен одитор по пътна безопасност, сигнализираха за проблем с отводняването на на новоремонтирания 12 км участък на АМ "Тракия" КМ 156- 168 Белозем-Оризово.

Според пътните експерти мястото задържа вода, което може да предизвика аквапланинг, а той, от своя страна, да доведе до загуба на сцеплението между гумите и платното, да направи превозното средство трудно за управление и да увеличи риска от катастрофи на магистралата. Ето защо от ИПБ препоръчаха изграждането на канавка, по която да се стича събралата се вода от пътното платно.

От АПИ обаче смятат, че канавка не е нужна, тъй като точно този участък на магистрала „Тракия“ има естествен наклон, който може да се използва за отводняване на пътното платно. Планира се изграждането на дренажна система зад мантинелата, която трябва да гарантира, че на пътното платно няма да се задържа вода.

"Настилката между 156-ти и 168-ми км на АМ „Тракия“ е с едностранен наклон към банкета и отводняването е решено чрез естествения напречен наклон. По този начин се е отводнявало платното от построяването на участъка от АМ „Тракия” преди повече от 20 г. и там никога не е имало канавка. Такава не е необходима и сега, тъй като е предвидено изграждането на френски дренаж зад мантинелата. Целта е широкият банкет да не се преoвлажнява. Изграждането на линеен дренаж в целия участък ще гарантира отвеждането и дренирането на водите извън зоната на пътното тяло", казва официалното съобщение на АПИ.

Към момента земните маси са преовлажнени от дъждовете през миналата седмица и се изчаква изсъхването им, за да започнат изкопните работи за довършване на дренажа и засипването с дрениращ материал, добавят още от пътната агенция.

След среща с ръководството на дружество "Автомагистрали" от Института по пътна безопасност оттеглиха предложението си за изграждане на канавка в проблемия участък на "Тракия".

"Установихме, че в част от този участък е предвидено изграждане на дренажна система за отводняване на пътната настилка и земното легло.Експертите на Института за пътна безопасност считат, че при така изградената ВОД няма опасност за движението", заявиха в прессъобщение ИПБ.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:02, 10 ное 20

В България, резултата от извършената "работа" си личи след първият дъжд ! Нали си спомняте клипчето със сърфиста по Южната дъга на Околовръстен път?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама