Нова схема за подпомагане: 24 лв. на ден при неплатен Covid отпуск

16:25, 09 ное 20 25 2345 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Социалното министерство обсъжда с бизнеса и синдикатите нова схема за подпомагане на работниците от секторите, които прекратиха работа със заповед на здравния министър или със заповеди на кметовете и областните управители.

На този етап се планира около 50 хиляди души да получават по 24 лева на ден като компенсация. Работниците трябва да са в неплатен отпуск.

Средствата ще бъдат от европейските фондове. Страната ни трябва да получи нотификация от Европейската комисия за новата схема, в която няма да се иска съучастие от работодателите, уточниха пред БНР от социалното министерство.

България харчи парите от ЕС за възстановяване за иновации, дигитализация, зелена икономика и свързаност

Средствата по новата схема се предвижда да се превеждат директно на работниците.

По информация на  „Хоризонт“ предвидените по 24 лева на ден на работник в неплатен отпуск ще са за неповече от 60 дни в рамките на шест месеца.

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира, че синдикатите и бизнесът очакват заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което новата схема да бъде обсъдена:

"Идеята е тези пари да стигнат директно до хората. Това не е лошо, но много са важни детайлите, които трябва да бъдат изпипани. Няма как работодателят да няма никаква роля в този случай, защото всеки един от тези работници, които ще бъдат принудени да не работят, трябва да бъде оформен като неплатен отпуск  - за това време, за което няма да работи съответното заведение, каквото и да е то", коментира Гонева пред БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама