Три варианта за втората пенсия: Парите ще се изплащат пожизнено, разсрочено или накуп

11:00, 10 ное 20 25 3321 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Така наречената втора пенсия от частните фондове да се изплаща пожизнено, разсрочено или накуп, в зависимост от това колко пари е събрал човек в партидата си. Това предлага Министерството на труда и социалната политика чрез промени в Кодекса за социално осигуряване, които са пуснати за обществено обсъждане. 

Приемането на промени е належащо, тъй като първите осигурени във втория пенсионен стълб ще придобият право на допълнителна пожизнена пенсия за старост през 2021 г. за жените и през 2024 г. за мъжете. 

Пoжизнена пенсия за старост - минимум 45 лв.

Пожизнената пенсия ще се плаща, когато размерът на пенсионните спестявания позволява отпускане на пожизнена пенсия за старост в размер, който не е по-малък от 15% от този на минималната пенсия за стаж и възраст. За догодина това означава 45 лева.

Ако парите в партидата не стигат за такава пенсия, те ще се изплащат разсрочено за определен период от време, като в тези случаи срокът и размерът на разсроченото плащане, както и размерът на пожизнената пенсия, се избират от осигуреното лице.

Ако средствата са твърде малко, ще могат да се вземат накуп.

При смърт

При смърт на пенсионера наследниците му имат право на дължимите средства, ако той е избрал пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане. Ще се наследяват и средствата в случай, че пенсията се плаща под формата на разсрочено плащане.

Нови срокове за прехвърляне в НОИ

Промените въвеждат нови срокове, в които хората, ако желаят, могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ. За първите пенсионери се разрешава това да става до лятото догодина. Така вместо две пенсии ще получат една, но пък тя няма да е намалена заради това, че част от осигуровките са отивали в частен фонд.

За следващите пенсионери този срок е различен спрямо годината, в която ще се пенсионират. От 2038 г. нататък прехвърлянето ще може да се прави най-късно пет години преди пенсионирането.

Коментарите

„Беше важно да се уреди фазата на изплащане на втората пенсия от универсалния пенсионен фонд. Хората ще получат парите, които са внесли. Всяка партида е индивидуална и не би трябвало да се генерализира. 45 лева е възможно най-малкият размер, който може да бъде получен и то при минимална пенсия“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНР.

За пенсионерите това безспорно е добър вариант, заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в ефира на bTV. Според нея, ако пенсионерите се грижат за своите интереси, трябва да прехвърлят средставата си в НОИ. 

Едната причина е, че в частните фондове от втория стълб не постъпват осигуровки за времето, когато си в майчинство, когато си в болнични или безработен, което довежда до появата на дупки в осигурителния доход и намаляване на бъдещата пенсия.

Другата причина е доходността в тези фондове. „За последните 2 години най-голямата доходност е 1%, а инфлацията е 3,3%“, заяви Григорова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама