Лекари и фармацевти с призив: Има достатъчно лекарства, не се презапасявайте и самолекувайте

14:50, 11 ное 20 25 2036 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В момента на национално ниво нямаме недостиг на нито един медикамент, който се използва за лечение на пациенти с COVID-19, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с представители на фармацевтичния сектор. По думите му презапасяването с лекарства създава впечатление за недостиг на лекарства

Самолечението и презапасяването е абсолютно вредно. Всяка свръхупотреба на антибиотици води до резистентност. Струпване в аптеките в условия на пандемията не е необходимо. Хората да бъдат спокойни и да не се самолекуват, призова проф. Асена Сербезова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз. Тя посочи, че е недопустимо пациенти да бъдат лекувани по телефона и в аптеките да се продават антибиотици без изписана рецепта от лекар.

Проф. Ангелов заяви, че приемането на антибиотици без предписание от лекуващ лекар в началото на заболяването е изключително опасно за здравето на хората, тъй като това намалява имунитета в момент, в който започва борбата на организма с коронавирусната инфекция.

Какво да правим при съмнение за CОVID-19?

Темата излезе на дневен ред след сигнали за недостиг на медикаменти и нискомолекулярни хепарини за бременните. Медикаментите се ползват за лечение на вродена и придобита тромбофилия по време на бременност, а степента на риск се определя на база генетични, имунолични и други кръвни изследвания през бременността. Инжекцията се поставя всеки ден или по схема.

Здравният министър обяви, че търговците на едро ще разпространят в аптечната мрежа нискомолекулярен хепарин, а бременните жени трябва да отидат с рецепта и документ, който да удостоверява генетичното изследване, за да няма злоупотреби.

Коронавирусът в България: Нов рекорд от 4390 заразени

Българският лекарски съюз също призова гражданите да не се самолекуват, а при появата на симптоми, наподобяващи COVID-19 да се обърнат към личния си лекар, който да им назначи индивидуална терапия.

„Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни „лекуват“. Самолечението е опасно!“, заявяват от Лекарския съюз във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове с конкретни терапевтични схеми за домашно лечение.

Те алармират, че част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма. Част от препоръчваните лекарства, могат да причинят внезапно и остро кървене в организма. Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар, предупреждават още от БЛС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама