След коронавируса и петък 13 не е това, което беше

10:20, 13 авг 21 25 1912 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Петък 13 вече не е това, което беше. Коронавирусът, завладял света през 2020 г., навреди дори и на злокобната дата. Именно на 13 март (петък) в страната ни бе обявено извънредно положение заради заразата. И може би след този ден COVID-19 се превърна в нещо по-страшно за българина дори и от тринайстия петък, за който някои смятат, че носи нещастие.

До преди малко повече от година силно суеверните дори не излизаха от вкъщи на петък 13 заради чувството, че нещо лошо може да им се случи. Или дори по-зле – черна котка да им мине път. Тогава причината да си стоим вкъщи обаче не бе фаталната дата, а мерките около пандемията. Същото до известна степен бе и на 13 ноември (петък). Сега, макар мерките да са доста по-разхлабени, броят на заразените от COVID-19 започна значително да нараства и нищо чудно скоро отново да си останем вкъщи. 

Петък 13 обаче ще остане и след коронавируса. Защото суеверни хора ще има и след като победим заразата. А за тях тази дата е истинско изпитание. Страхът от нея дори си има и име - параскевидекатриафобия. Терминът е събирателно от декатриафобията (страх от числото 13) и параскевифобията (страх от петък).


Снимка: CanStockPhoto

Теории за възникването на суеверието

Някои откриват фаталното дори и в Библията – Юда Искариотски, за когото се смята, че е предал Исус Христос, е 13-ият апостол, а самият Исус е бил разпнат в петък (Разпети петък).

Други пък свързват суеверието с 13 октомври (петък) 1307 г., когато френският крал Филип IV подписва заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество. Арестуваните тамплиери били подложени на ужасни изтезания и направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления.

Трети свързват суеверието с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.

Според други лошата си слава числото 13 дължи на древен скандинавски мит. 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

В древен Рим пък магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол. Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

Отражението на фаталното число днес: 

Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж.

Много летища пропускат 13-ата писта.

Много хотели са без 13-и етаж или 13-а стая.

Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама