Поправките за личната помощ – повишаване на качеството на живот или ощетяване?

12:04, 13 ное 20 / Политика 25 1956 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Поправките в Закона за личната помощ минаха на първо четене в пленарната зала. Те бяха предложени от Министерския съвет. Според вносителите новите текстове целят повишаване на качеството на живот на хората с увреждания, както и гарантиран достъп до личен асистент, съобразно индивидуалната потребност.

Според майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, които тази сутрин посрещнаха депутатите с протест, промените по-скоро целят „унищожаване на реформата в социалната сфера“. Жените твърдят, че помощните средства няма да се предоставят според потребностите и индивидуалните нужди, а всички деца и хора с увреждания, имащи право на асистент, ще бъдат ощетени и лишени от права.

Вдигат с 200 лв. заплатите на личните асистенти

Същата теза застъпи и опозицията в парламента. „Осакатявайки Закона за личната помощ, осакатявате няколко десетки хиляди човешки живота. Част от хората ги убивате“, заяви Антон Кутев от БСП, съобщи БГНЕС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова остро критикува във „Фейсбук“ поведението на правителството на Борисов, посочвайки че в най-тежката криза то посегна на най-уязвимите хора. „Навсякъде по света правителствата се опитват първо да помогнат на слабите и беззащитните. Само у нас в най-тежката криза властта удря първо тях. И винаги с едно обяснение - няма пари. Пари има, важно е обаче за какво се харчат" коментира тя. 

Не се отнемат никакви човешки права“, опонира му депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова. Според нея по отношение на настоящите промени се изговарят много неистини. Ангелова увери, че се запазват часовите месечни ставки за предоставяне на лична помощ – до 168 часа месечно, както и че през следващата година 670 000 човека с увреждания ще могат да се възползват от лична помощ.

Асистентите ще продължават да работят на трудов договор, но заплащането им се повишава заради ръста на минималната заплата. Доставчикът на лична помощ ще може да поставя изисквания към асистентите, в зависимост от потребностите на ползвателя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама