Въпреки уверенията на властите: Прокуратурата иска проверка за недостиг на лекарства

19:05, 13 ное 20 25 2262 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за лекарствата (ИАЛ) и директора на Националната агенция по приходите (НАП) да организират и осъществят проверки за наличието на недостиг на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства.

Лекари и фармацевти с призив: Има достатъчно лекарства, не се презапасявайте и самолекувайте

Възложените проверки следва да установят има ли недостиг на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната и ако отговорът е положителен - дали последният се дължи на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени продукти и активни вещества, на посредниците в областта на лекарствените продукти, на аптеките и дрогериите, след което да се предприемат конкретни мерки.

Следва да се установи, също така, налице ли е засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти. Ако такъв е налице, да се вземат незабавни мерки. От здравното министерство са получени данни за дружества, които е възможно да осъществяват подобни действия. Съдействие за целите на проверката по тази линия за идентифицирането на дружествата следва да бъде осигурено от НАП.

Списък с аптеките, от които можем да закупим лекарства за разреждане на кръвта – вече онлайн

Междувременно Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) обяви, че към момента не се наблюдава риск от недостиг на лекарствени продукти. Компаниите уверяват, че поддържат резервни наличности, както на субстанции за производство, така и на готови лекарства.

Здравният министър също бе категоричен, че в аптеките има антибиотици и нискомолекулярни хепарини. По думите му няма липса на медикаменти на национално ниво. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват за усилване на имунитета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама