Разнобой във властта: Сачева и ВМРО продължават да искат детски надбавки за всички

14:00, 14 ное 20 / Политика 25 3438 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За пореден път управляващите показват, че имат проблем с комуникацията помежду си. Решенията им пък не са плод на последователна политика в дадена сфера, а внезапни хрумвания, често диктувани под натиска на улицата.

Само преди месец премиерът обяви гръмко, че следващата година всички семейства с деца ще получават всеки месец детски надбавки, без значение от доходите на родителите.

Борисов продължава: детски надбавки за всички деца

През последните 30-ина дни социалният министър Деница Сачева обиколи всички медии да обяснява, че това не е предизборен ход за купуване на гласове. Въпреки критиките, че средствата се отпускат на калпак без реална оценка доколко това е най-добрият начин да се помогна на хората с деца, тя повтаряше като мантра, че "трябва да има поне една социална помощ, която да не разделя хората и не ги кара да бъдат антагонисти".

И така до късно вчера, когато депутатите от ГЕРБ в парламента дадоха знак, че управляващите се отказват от идеята всяко "за всяко дете - надбавка". Вместо това те предлагат връщане на подоходния критерий и увеличаването му със 100 лв. Така детски в пълен размер ще взимат домакинствата с доход на член от семейството до 510 лв., а тези с доходи между 510 и 650 лв. ще взимат 80% от добавката.

Спестените 205 млн. лв. бъдат използвани за 15% увеличение на заплатите на полицаите, както и за обещаните месечни добавки към възнагражденията на лекарите и медицинските сестри. Двете групи, които сякаш бяха позабравени в иначе уж антипандемичния Бюджет 2021. Естествено в това решение няма нищо случайно - от седмица полицаи и пожарникари протестират в страната и ето, че правителството за пореден път показа, че в момента е готово да даде пари на всеки, който поиска и вдигне достатъчно шум.

Полицаите на протест, подкрепени от "Системата ни убива"

В същото време обаче се оказва, че социалният министър не е съвсем удовлетворена от крайното решение. "Продължавам да подкрепям тезата, че универсални детски добавки са необходими, защото родителите трябва да получат знак, че в България всички деца имат равни права", обяви Деница Сачева в ефира на "Дарик радио".

Самата тя призна, че ще е сложно да обяснят на хората защо сега се отказват от тази мярка. "Не бих искала да противопоставяме полицаи и лекари на деца. Нека да кажем, че освен моя глас за това, че трябва да има универсални детски добавки, аз не чух много други гласове в тази посока", добави тя.

В подкрепа на идеята за детските надбавки за всички обаче се обяви и коалиционният партньор на ГЕРБ - ВМРО. Според тях всяко дете в България трябва да получава държавна помощ, а настоящият доходен критерий ощетява голяма част от родителите, които работят и честно плащат данъци. В същото време голяма част от парите, отпускани от държавата, отиват при хора, които умишлено укриват доходи или са част от маргиналните групи. Ето защо те са категорични, че няма да подкрепят новото предложение на партията на Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама