Яник Синер е новият шампион на Sofia Open

18:30, 14 ное 20 / Спорт 25 3780 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Младата тенис надежда на Италия Яник Синер победи Вашек Поспишил във финала на тенис турнира от сериите АТР 250 в София с 6:4, 3:6, 7:6(3). Така 19-годишният тенисист, роден в Тирол, спечели първата титла в кариерата си, а съперникът му остава с печалната статистика от три загубени финала.

Григор Димитров пропуска Sofia Open 2020

Синер спечели финалите на “следващото поколение” на АТР миналата година и досега това бе най-голямата титла в кариерата му, но нещата се промениха след успеха в българската столица. През тази седмица той елиминира Мартон Фучович, Марк Андреа Хюслер, Алекс де Минор и Адриан Манарино, като единствено срещу Де Минор изоставаше в резултата и трябваше да прави обрат (преди финала).

Синер е първият играч, роден през 2001 година, който стига до финала на турнир на АТР. Той вече стана най-младият шампион на такова ниво от Кей Нишикори насам, който спечели в Делрей Бийч през 2008-ма. Поспишил пък е загубил и трите финала в кариерата си - срещу Милош Раонич във Вашингтон през 2014-а и срещу Гаел Монфис в Монпелие през 2020-а и сега от Синер в София. 

Талантливият италианец е шестият играч през годината с дебютен успех в кариерата си. Досега това направиха Юго Юмбер, Каспер Рууд, Тиаго Сийбот Уайлд, Миомир Кецманович и Джон Милман.

Още в първия сервис-гейм на Поспишил, който през целия турнир изпълняваше почти перфектно началния си удар, се стигна до шансове за пробив. Синер не можа от три опита да спечели гейма на ретур, въпреки че атакуваше и беше агресивен още с първите си удари в разиграването. В крайна сметка пробивът стана факт в третия гейм и това се оказа достатъчно за гарантирането на сета. Италианецът трябваше да опазва брейк-бол след двойна грешка, но се справи със сервиси с над 200 км/ч. 

Още в началото на втория сет пък Поспишил от нищото си създаде проблеми и агресивните ретури на Синер послужиха за ранен пробив. Той обаче не можа да се възползва напълно от инерцията си и намали остротата на диагоналите, както и рисковите удари, които му носеха успех до момента. Поспишил не беше притискан толкова често и систематично зад основната линия, което му позволи да изравни резултата. Грешките на Синер пък започнаха рязко да се повишават и той допусна още един пробив, което изглеждаше много странно на фона на досегашното му представяне. Поспишил убедително се възползва от срива на опонента си и изравни сетовете - 6:4, 3:6.

Снимки: Юлиан Тодоров

Над 1 тон дезинфектанти ще се изразходват на Sofia Open

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама