Проф. Мирчев ще се извини за „диктатурка трябва“

18:32, 15 ное 20 25 2330 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Проф. Михаил Мирчев, който беше разкритикуван в отворено писмо от студенти, че в лекциите си по социология прокарва елементи на фашизъм и расизъм, ще се оттегли от тази дисциплина, ако ръководството на ВУЗ-овете, в които преподава, счете това за необходимо, обяви той в ефира на bTV.

„Принципно осъдителни неща няма, но все пак мога да кажа на моите колеги: „Изтеглям се от тази дисциплина не защото има основание, а да не ви създавам на вас репутационен проблем. С ректора на Софийския университет говорих, с моя ректор говорих – те като персони все още не заемат позиция, но са възложили етични комисии. Комисия трябва да даде аргументация, да изгледа пълния цикъл от 8 часа лекции, да си даде становище и тогава ректорските ръководства ще вземат някакво решение“, обясни проф. Мирчев.

Преподава ли се омраза срещу малцинствата в Софийския университет?

Репликите, които предизвикаха най-големя смут, професорът обясни със статистически данни. Във видеата от онлайн лекциите, които бяха показани, Мирчев казва, че част от ромите са агресивни, „диктатурка трябва“, говори и за раждаемостта при българките сравнена с тази на ромките и пр.

„Защо ми се придава това, че аз обобщавам. Защо не ми се чуят лекциите, за да видят, че винаги навсякъде правя уговорката – когато говорим за негативни варианти, винаги говорим за част от общността“, защити се Мирчев.

По повод репликата „диктатурка трябва“, той коментира: „Това е казано между нас, изпусната дума – ще се извиня за тази дума“.

„Тези момчета, които са написали гневното писмо, осъдителното писмо, прокурорското писмо… ами, така са го възприели. Тяхно право“, каза още професорът относно отвореното писмо на студентите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама