Повече от половината българи смятат Covid-19 за по-силен грип

14:00, 16 ное 20 25 1784 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Повече от половината българи смятат Covid-19 за по-силен грип. Това показват данните от социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“.

В средата на ноември 23.8% от анкетираните смятат, че коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали. Според 53.2% коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип. 21.1% приемат най-спокойното или дори пренебрежително Covid-19 и са на мнение, че той не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника.

Данните показват, че надделява умерено тревожната реакция. За сравнние с предходните проучвания обаче сега личи малък ръст на тревогата: пренебрежителната крайност губи позиции, а крайно тревожната реакция расте. 

В същото време според 76.5% системата е можело да се подготви по-добре в летните месеци. Това мнение натежава, макар че сериозно е и мнозинството (65.5%), което оценява факта, че здравните власти полагат сериозни усилия и загриженост. 76.2% споделят страх, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда. Че има недостиг на лекарства, са съгласни 54.3%. Идеята за даряване на плазма е възприета положително от близо 73.2%.

Повече от половината българи смятат, че правителството не се справя със ситуацията около коронавируса - 54%. Въпреки това за 44% от анкетираните управляващите се справят добре. В същото време 53.8% смятат, че България се справя сравнително успешно на фона на много други страни, докато 37.5% не се съгласяват с това твърдение. Близо половината смятат, че Борисов ще се справи с кризата, а около 40% са на друго мнение.

Според 76.9% от анкетираните медиите създават и излишна паника. 

Според проучването голяма част от българите не са били засегнати финансово от пандемията и нямат очаквания това да се случи. Това важи за 45.1% от анкетираните. Близо 7% съобщват, че са загубили работата си, а други 4.3% изпитват непосредствена опасност за загуба на работа.

18.5% заявяват, че няма риск да останат без работа, но доходите им силно са намалели, а 15.6% очакват намаляване на доходите, макар и да остават на работа. 7.4% от анкетираните посочват, че доходите им са се увеличили в последните месеци. 

Изводите са от поредната вълна на бърз телефонен сондаж за коронавируса. Тя е проведена между 12 и 15 ноември сред 810 души на възраст 18+ г. 12-15.11.2020 г. 1% се равнява на около 55 хил. души. Абсолютна максимална грешка  ±3.3 при 50% дялове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама