Глоба за "Хиполенд" заради заблуждаваща реклама

10:20, 17 ное 20 25 3501 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Глоба от 124.5 хил. лв. е наложила Комисията за защита на конкуренция на веригата детски играчки „Хиполенд“ два месеца след мащабните проверки на НАП, МВР и Агенция „Митници“. В становището на КЗК се посочва, че „Хиполенд“ са нарушили Закона за защита на конкуренцията с нелоялна реклама.

Акция в „Хиполенд“ след подкрепа на протестите

В тезата на държавния регулатор пише, че проверката е започнала след потребителски сигнал за реклама на Lego, предлагани с намаление от 37%. Рекламата е била през април тази година. Проблемът, който от КЗК са открили в нея, е, че „Хиполенд“ не са посочили, че промоционални играчки са в ограничено количество.

Липсата на пълна информация за условията на промоцията, както и за наличните количества, се разглежда като заблуждаваща реклама по закона. От КЗК посочват, че заблуждаваща реклама е редовна практика на „Хиполенд“ за привличане на клиенти със силно занижени цени.

Становището на „Хиполенд“

От веригата твърдят, че разпространените рекламни материали за кампанията съдържат ясна и точна информация, която не би трябвало да подведе потребителите, а целта на рекламата не е била нелоялна конкуренция.

Твърденията са ясни, верни и нито премълчават, нито преувеличават информация, която достига до крайния потребител. Рекламните материали и съпътстващата информация към тях съдържат коректна информация за видовете промоционални серии Lego, отстъпката от тяхната продажната цена и периода на намаление“, казват от "Хиполенд".

От веригата за детски играчки поясняват, че дори в даден търговски обект да не са разполагали с достатъчно количества от намалените стоки, то те са били налични на склад и потребителят е бил пренасочван към друг търговски обект.

Как един статус във Facebook доведе четири държавни агенции?

Снимка:БГНЕС

Случайно или не, след като шефът на веригата магазини за детски стоки "Хиполенд" публикува отворено писмо, с което "благодари" на полицая напръскал 17-годишния му син с "химическо оръжие, което може да доведе до трайни увреждания" на Първото велико народно въстаниеполиция и НАП нахлуха в складовата база на веригата в Казичане и в магазини. 

По-късно от веригата съобщиха, че четири държавни агенции проверяват офиса им, както и магазините в страната, а именно НАП, Икономическа полиция, Главна дирекция „Надзор на пазара“, а впоследствие и Агенция „Митници“. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама