Борисов се преизмисля като по-националистически лидер за популярност

11:24, 18 ное 20 / Политика 25 1977 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Инцидентът с ветото за Северна Македония е „куриозен от много гледни точки“. Това е в противоречие с позиции, които досега страната ни е отстоявала, защото от 90-те години ние сме страната, която най-активно е подкрепяла Македония за нейното еврочленство и това е наш стратегически приоритет, заяви пред БНР политоголът доц. Даниел Смилов, преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Досега ГЕРБ поддържаше проевропейска линия, защити приоритета за Западните Балкани пред европейци, които не са много убедени, че регионът трябва да стане част от Европейския съюз, посочи доц. Смилов и допълни, че това е бил голям успех за нас.

Подкрепяме Албания за ЕС, но не и Северна Македония

И сега сме готови да зачеркнем всичко това, да налеем маслото в друг огън – на настроенията в самата Европа, че част от Балканите нямат място в ЕС. Това вече е работа срещу българския дългосрочен интерес. Интересно защо ГЕРБ го прави. Процесът на разширяване е важен за нас и ако го блокираме, обричаме региона си на маргинално съществуване в периферията на Европа“, смята политологът.

Според него едно от обясненията е, че заради отслабената си позиция във вътрешнополитически план премиерът Бойко Борисов е решил „да се преизмисли като по-националистически настроен лидер, да печели популярност на база на залитания в такава посока“.

Македонският език съществувал от някоколкостотин години...

Засега не сме свързани реално със Северна Македония - нямаме пътища, не си гледаме телевизиите, не се възползваме от близостта“, изтъкна Даниел Смилов и определи за странен начинът, по който сме избрали да им помагаме по пътя към пълноправно членство в ЕС. „В Договора за добросъседство има много общи и обтекаеми формулировки и е трудно да се изгради ясна позиция на негова основа“, каза още той.

По думите му сме в ситуация, в която трябва да се мисли за опит за излизане от капана, в който сме влезли. „Анекси, може би декларации, биха били някакво решение“, коментира Смилов и допълни, че от политическите изказвания у нас не става съвсем ясно какво би ни удовлетворило в кратък период напред, за да вдигнем ветото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама