Заев готов на добавка към договора и нови ангажименти към България

13:30, 19 ное 20 / Свят 25 2132 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Спорът на София и Скопие все още може да се реши с документ, добавен към Договора за добросъседство от 2017 г., и с още няколко уговорки за подобряване на отношенията и изпълнението му и за двустранно сътрудничество. Това казва за „Дойче веле“ македонският премиер Зоран Заев ден, след като България потвърди ветото си за същинското начало на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз. Повечето от предложенията му обаче се различават от исканията, отправяни от София.

Подкрепяме Албания за ЕС, но не и Северна Македония

Точните думи на Заев са, чесъществува възможност да се намери решение с някакъв протокол, меморандум в рамките на Договора с България... за да потвърдим очакванията на българския народ.“ 

Така той избягва отново думата анекс - на която държат част от управляващите в София, но която отхвърлят някои в политическия елит в Скопие, пише  „Дневник“.

Северна Македония и България подготвят анекс към Договора за добросъседство

София изтъкна няколко проблема в преговорната рамка, заради които не прие решение на Съвета по общи въпроси - сред тях нуждата от пътна карта за изпълнение на договора, пълен отказ от термина македонски език в процеса на преговорите и препотвърждаване, че няма да има претенции за македонско малцинство в България.

От думите на Заев става ясно, че Скопие няма готовност да отстъпи от използването на македонски език във фразата от преговорната рамка. Определено нямаме никакви нито териториални, нито малцинствени претенции. Държавите имат за това международни обвързаности, коментира още Заев. Те са български граждани и защитават правата си у дома си или по света.

Според Заев заявява проблемът между Северна Македония и България се случи по няколко причини, сред които вероятно са и негативните публикации в социалните мрежи, но и защото от българската страна се опитаха да дефинират историята".

На въпрос дали изворът на напрежение всъщност не е лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов Заев отговаря: "Често го слушам моя добър приятел Каракачанов. И твърдя, че той иска Македония, но понякога я иска по неправилен начин. И съм му го казвал. Дето има една приказка: "Аман, брате, чак пък толкова да искаш!".

Какво предлага Заев?

Освен документ към договора и гаранции, че Северна Македония няма териториални и малцинствени претенции, Заев допусна изработването на пътна карта за това по-бързо да се работи по Коридор №8

Колко пъти годишно ще се състоят историческите комисии също може да бъде уточнено. Раздразнение в България предизвика и продължилата почти година година пауза в срещите на смесената българо-македонска историческа комисия, създадена заради договора и дала ограничени (но все пак смятани за известен напредък и от двете страни) резултати.

Междуправителствената комисия, ако трябва не веднъж годишно, нека (се събира) два пъти, защото това е и наш интерес, а и вероятно ще помогне на българските политици преди избори, твърди също така Заев.

Заев все още има надежда, е проблемът може да бъде решен до края на годината. По думите му това би дало възможност премиерът Бойко Борисов да отиде на изборите с решен проблем. Българският народ ще награди човек, който намери решение, а не човек, който създава проблем", казва още той и добавя: И наш интерес е България да е стабилна и да има правителство и парламент, които народът поддържа, за да може да взима решения, между които и решения за приятелство и сътрудничество с нашата страна.

„Моят приятел и брат Бойко Борисов е европеец и той го е доказал, не трябва аз да го доказвам... няколко пъти, особено за нас като Северна Македония, и за Западните Балкани, и вярвам, че ще продължи в този дух", казва още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама